povídka » Touto sekyrou vládnu já!
hodnotilo: 15
83%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Robert E. Howard

Touto sekyrou vládnu já!

Povídka vyšla i pod názvy:
Touto sekyrou já vládnu
Vládnem touto sekerou!

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Povídka patří do světa: Hyborian

Kategorie: fantasy

originální název: By This Ax I Rule!
anglický název: By This Axe I Rule!
originál vyšel: 09/1967

Komentáře:
SiriusChico  | **** 23.06.2009 19:00

Další skvělý výtvor, v hlavní roli zde vystupuje Kull jako barbarský král. No a co dodat? Kull je v plné síle lebky nepřátel pukají a čtenář může jenom spokojeně vrňet blahem a nechat po sobě stékát jejich mozkomíšní mok.

Nelson  | ***** 13.09.2014 19:02

Jedna z nejlepších Howardových povídek. Spiknutí proti králi Kullovi je již v závěrečné fázi. Již nazítří se Kull sám postaví proti 20 spiklencům. A mimo toho řeší jeden starobylý zákon. A řešení je opravdu královské.

louza  | ****1/2 14.06.2022 12:26

Kultovní Kullovská povídka na jejímž základě Howard napsal Meč s fénixem. Král Kull je tady vystaven další zrádné intrice, která ho má připravit o trůn a jíž se podaří zabránit díky láskou podpořenému spojenectví. Lidštější rozměr a téměř úplná absence magie dělá povídku snesitelnější a i řež na konci je neméně kvalitní než ta Conanovská. Podle mého soudu výrazně kvalitnější text než ten, který na jeho základech později vznikl. Drtivé vyústění je krásnou třešničkou na chutném dortu.



WebArchiv - archiv českého webu