povídka » Údolí červa
hodnotilo: 21
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Robert E. Howard

Údolí červa

Kategorie: fantasy

originální název: The Valley of the Worm
originál vyšel: 02/1934

Komentáře:
Methat  | ****1/2 07.06.2011 22:43

Údolí červa je poviedka o barbaroch(ako má autor zvykom), zo začiatku rozprávaná vlažným tempom. Autor poviedku rozpráva ako príbeh alebo legendu, ktorá sa má tradovať a rozprávať ďalej z pokolenia na pokolenie, čo je veľmi dobré, pretože tak Údolí červa dostane hutnú atmosféru a záver nikoho nemôže nechať chladným.

Caderly  | *** 12.09.2011 22:03

Velmi přeceňovaná povídka, ve které se zračí Howardův obdiv k textům Lovecrafta, avšak o žádný horor zde nejde. Místo toho máme co do činění s typickou howardovskou dobrodružnou povídkou, ovšem tentokrát vyprávěnou z pohledu první osoby podivným vypravěčem z budoucnosti, který vyprávěné události prožil v jednom z předchozích životů. Jak je u Howarda téměř pravidlem, zápletka je velmi jednoduchá, povídka se ale čte dobře a obsahuje některé atmosférické momenty. Vyprávění v první osobě mi ovšem příliš nesedlo, zbavilo příběh velké části napětí a samotný vypravěč si mne nijak nezískal (v popisovaném předcházejícím životě jde o typického severského hrdlořeza). Vše pak dovršily zmínky o nadřazené a dokonalejší rase Árijců, které se v textu na několika místech objevily.

louza  | ***** 25.11.2019 13:53

Pro Howarda netypická ich forma je tu podpořená zajímavým konceptem vypravěče převtělujícího se do různých hrdinů, což v závěru velmi efektně využije trošku podvodným, ale v jádru pěkným trikem. Samotná povídka krásně šlape a načrtává nejen příběh dvou starobylých ras, ale i spojení dvou hrdinů proti tajemnému zlu z propasti času. Perfektní čtivá povídka.



WebArchiv - archiv českého webu