povídka » Králové noci
v Top10 1
hodnotilo: 18
84%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Robert E. Howard

Králové noci

Povídka patří do světa: Hyborian

Kategorie: fantasy

originální název: Kings of the Night
originál vyšel: 11/1930

Komentáře:
Methat  | ***** 15.06.2011 14:49

Králové noci sú opäť posúvané v čase, v Európe zúri vojna, Rím posiela svoje vojská proti barbarom. A ako inač, v tejto poviedke budete vidieť očami barbarov a Rím budete nenávidieť. Ako sa dozviete Bran Mak Morn je potomok Brula a stretnete sa ešte so starým známym Kullom. Opäť platí, keď na scénu vstúpi Kull, okamžite sa to číta inak, epickosť z poviedky srší zo všetkych otvorov, a bitka v údolí je opísaná bravúrne.

louza  | ***1/2 30.05.2022 15:32

Technicky naprosto normální mírně nadprůměrná Howardovská povídka o bitvě a hrdinství, která zaujme dost zvláštním obsazením. Text je vyprávěn z Cormacova pohledu, ale o hlavní roli se v něm dělí Bran Mak Morn a král Kull. Ano. Ten Kull. Společně bojují proti římské legii. Z tohoto důvodu a ještě díky několika dalším nelícujícím detailům (smrt jedné ze zásadních postav Cormackova okolí, k níž se evidentně vůbec nezná) bych text spíše než za funkční průsečík všech světů označil marvelovským termínem what if. To je patrně taky důvod proč v některých koncepčněji zaměřených sbírkách chybí, což je asi dobře.



WebArchiv - archiv českého webu