povídka » Křídla v noci
v Top10 2
hodnotilo: 20
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Robert E. Howard

Křídla v noci

Povídka vyšla i pod názvem:
Křídla ve tmě
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: fantasy

originální název: Wings in the Night
originál vyšel: 07/1932

Komentáře:
magio  | ***** 21.12.2006 13:40

Vynikající povídka! Křídla v noci jsou možná nejlepší u nás vyšlou povídkou Roberta Ervina Howarda. Poprvé mi úplně vyrazila dech. Vypráví o tom, jak se anglický dobrodruh Solomon Kane setká v neznámém koutu daleké Afriky, s harpyjemi ze slavných Starých řeckých bájí a pověstí. Povídka má neopakovatelný náboj, strašidelnou atmosféru a neobyčejnou zápletku. Také postavy akaan-harpyjí jsou skvěle vykresleny. Přečtěte si nezapomenutelné dílo od zakladatele fantasy literatury. 10/10

Garagun  | ***** 28.11.2010 13:48

Robert Erwin Howard během svého krátkého napsal spoustu povídek – hodně jich je dobrých, pár vynikajících, ale v každé sbírce je vždy alespoň jedna, která působí jako rána palicí do hlavy. Křídla ve tmě jsou právě takovou povídkou. Nejlepší z příběhů Spolomona Kanea vypráví o dobrodruhově setkání se zlem z pradávných časů, které číhá v srdci Afriky. Kane se ocitá na místě, kde člověk nestojí na vrcholku potravinového řetězce, kde musí živořit pod nadvládou jiných, starších bytostí. Vždycky, když píšu (nebo mluvím) o Howardově tvorbě, použiji slovíčko atmosféra… a ani teď tomu nebude jinak. Tak tedy atmosféra – je děsivá, pochmurná a hustá, že by se dala krájet. Povídka se čte jedním dechem a budí touhu po opětovném přečtení.

Methat  | ***** 21.06.2011 08:48

Bezkonkurenčne najlepšia barbarská poviedka od Howarda. Hrdinu tu bude zastupovať Solomon Kane, ktorý v ďalekých zabudnutých kútoch Afriky bude bojovať s pradávnym nepriateľom človeka – harpyjami. Vykreslené sú tu naozaj skvele, tak ako nezapomenuteľná atmosféra, ktorá sa bude už od prvého stretnutia s človekom priviazaným o stĺp gradovať a keď Kaneho prepadne bojové šialenstvo a vám sa tiež z toho masakru zamĺži zrak, budete sa chcieť vrhnúť do boja spolu s ním a aspoň trochu mu pomôcť.

louza  | ***** 08.08.2016 21:17

Asi nejlepší Solomonovka hrdě se řadící i mezi nejlepší Conanovky. Skvěle odvyprávěné, skvěle zdramatizované a opřené o výborný nápad, kde autor využívá řeckou mytologii pro své fantasy záměry. Opravdu výborná věc dokazující jaký byl Howard mistr.



WebArchiv - archiv českého webu