povídka » Hlídač
hodnotilo: 32
81%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Charles Dickens

Hlídač

Kategorie: horor - fantasy

originální název: The Signalman
anglický název: The Signal-man
originál vyšel: 1866

Komentáře:
noir  | ***** 15.03.2011 19:31

Výborná a opravdu strašidelná povídka z roku 1866. Hlavní výjev související s tunelem (nechci víc naznačovat pro ty, kdo tuhle klasiku nečetli) je nádherně jednoduchý a účinný a způsob, jakým kolem něj Dickens vystavěl napínavé vyprávění, v mixu rozhovorů, tísnivého prostředí, očekávání, nejistoty, jestli se věci dějí doopravdy, nebo jsou výplodem rozklížené mysli, je hodný mistra. Na železnici se sice už pracuje jinak, ale povídka působí svěže a moderně… a zaslouženě patří do čítanek hororu, jakou je Hlas krve.

ZEMIN  | ***** 02.03.2013 18:21

Pro mě nejlepší duchařská povídka, kterou znám.

gokudo  | ***** 16.06.2020 07:30

Klasika a povinna cetba pro fanousky hororu.

jasonix  | **** 20.06.2022 15:28

Povídce čas neubral na mrazivosti. Podobných předtuch a znamení přinesla od té doby literatura spoustu, ale Mistr Dickens dokázal nastavit laťku pěkně vysoko už tenkrát. Příběh zvláštně komorní, tísnivý, naléhavý. Zajímalo by mě, zda dnešní automatizované drážní systémy jsou „duchuvzdorné“…ale s ohledem na počty železničních neštěstí na to mám svou teorii.



WebArchiv - archiv českého webu