povídka » Hlas ve tmě
v Top10 1
hodnotilo: 33
82%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

William Hope Hodgson

Hlas ve tmě

Povídka vyšla i pod názvem:
Hlas z temnot
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: horor - fantasy

originální název: The Voice in the Night
originál vyšel: 11/1907

Komentáře:
Arach.No  | **** 11.07.2014 09:18

Povídka s tak trochu Lovecraftovskou atmosférou. Nic bych nedal za to, že ten Hodgesonovy práce četl a inspiroval se jimi. Dva námořníci slyší v noci na vodě hlas, který je prosí o jídlo a poté jim povykláda svůj „Tale of sorrow“. Stejně jako u Lovecrafta vás ani tady nepřekvapí pointa, ale zpracování je velmi povedené. Pomalu narůstající pocit nejistoty přejde do naprosté jistoty, kterou konec potvrdí a vám zůstane jen mrazení v zádech. I když se nejedná o nic objevného, takhle se mají podobné povídky psát.

jasonix  | ***1/2 20.06.2022 15:25

Tahle námořní historka má jednoduchý nápad i děj, ale právě v té jednoduchosti je ona příslovečná krása. Hlavním prostředkem šponování děsu je tu osvědčená mlha. Nedivím se, že autora chválil i HPL. A skoro bych tipoval, že i VanderMeer se tu inspiroval pro Finche. Houby mám rád, ale „odsaď až pocaď“ :-)



WebArchiv - archiv českého webu