povídka » Mrtvý muž
hodnotilo: 26
70%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ray Bradbury

Mrtvý muž

Kategorie: horor - fantasy

originální název: The Dead Man
originál vyšel: 07/1945

Komentáře:
Gaarq  | **** 28.12.2018 10:00

smutek, láska, smrt, soucit – ingredience z nichž umí mistr vytvořit požitek pro hladové duše. nemá to sice tah, jako jeho nejlepší věci, a je to maličko více unylé, než by muselo, ale pořád docela silné.

jasonix  | ***1/2 15.06.2022 16:54

Jaký je rozdíl mezi smrtí fyzickou a tou sociální? Raný R.B. už vykazuje všechny typické znaky, ale je jako burčák, ještě zraje a kvasí. Závany atmosféry, mrazení i té nekonečné melancholie, to tam už je. Text je rytmizován vzdycháním větru ve větvích a hořkým smíchem, jak to Ray umí. Mám rád ten jeho dětský trochu naivní pohled… protože děti mívají cit a pochopení pro věci, které my dospělí považujeme za nemožné. Hezky to demostruje malý Charlie v závěru. Rayovi typičtí hrdinové – podivíni a ztracené existence – nejsou obyčejní pobudové. Mají v sobě zvláštní hloubku, osudy a tragédie, které zanechávají stopy na jejich duších.



WebArchiv - archiv českého webu