povídka » Tváře v Borových dunách
v Top10 1
hodnotilo: 31
75%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ramsey Campbell

Tváře v Borových dunách

Povídka vyšla i pod názvem:
Tváře na Pine Dunes
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: horor - fantasy

originální název: The Faces at Pine Dunes
originál vyšel: 1980

Komentáře:
noir  | ***** 28.10.2010 14:22

Dokonalá hororová povídka. Je v ní všechno… hutná přízračná atmosféra, prokreslené postavy, napětí, tajemství, originálně pojaté ozvěny Cthulhu, les v noci (ten funguje spolehlivě!), obludné čarodějnické rituály (žádné nezávazné křepčení), grotesknost, … a hlavně všechno je to pojímáno naprosto vážně, žádné sarkastické pomrkávání, žádné náznaky komiky či nedejbože alegorie. Pro mě jasný Top Ten (před lety stejně jako dnes).

Lucc  | **** 29.02.2012 13:18

Všechny tísnivé okamžiky spíš naznačují a sází na atmosféru. Konec ovšem také tak nějak vyšumí v jednom velkém náznaku, co by asi mohlo nastat, což mi vadí. Potřebuji přece jen větší nakopnutí. Jinak noir to vystihl dobře, mně se holt tato povídka jen líbí méně. Škoda. Tváře na Pine Dunes jsem měl ze čtení před lety zafixované jako prvotřídní hororovou povídku. Teď jsem spíš zklamaný, že to už není ono.

jasonix  | ***** 18.06.2022 13:27

U hororů se chci bát, oceňuji predevším sílu prožitku, chci zažít něco bizarního. A toho se mi tady dostalo vrchovatě. S velkým citem pro morbidní poetiku autor komponuje krajiny a scenérie. Spíš jako filmař než malíř. Výborná práce se světlem, pohybem, zvukovou kulisou. Jeho svět je prodchnutý významy a mystikou. A ani příběhu nemám co vytknout, sociální pozadí Michaelovy rodiny a jeho lovestory s June tam bezvadně funkčně zapadají.



WebArchiv - archiv českého webu