povídka » Zlatý muž
v Top10 4
hodnotilo: 32
90%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Philip K. Dick

Zlatý muž

originální název: The Golden Man
originál vyšel: 04/1954

odkazy: 1x [film]

Komentáře:
Laxik  | ***** 11.05.2014 16:52

Výborná, dokonalá, geniální a strhující povídka. x-meni bez plášťů jsou honěni vládní organizací bez skrupulí a likvidováni homo sapientem, který prostě nedopustí, aby byl nahrazen vyšším vývojovým druhem. Když se podíváte na dobu vzniku, můžete říct jen: WOW.

louza  | ***** 11.04.2021 20:10

Je dávno po válce. Patrně jaderné. Lidé založili organizaci pro lov z války vzniknuvších mutantů, kteří by je byli schopni nahradit v evolučním řetězci a docela se jim to daří. Až do chvíle, kdy se objeví bytost, která vypadá jako bůh. Skvělá zápletka, svižný děj, perfektně nahozené charaktery postav i pointa a dokonalá projekce do mysli zlatého muže v níž čtenář opravu pocítí nepoznané. Jak mohl Dick napsat povídku na níž většina autorů čeká celý život (většinou marně) už v prvních letech své literární pouti mi hlava nebere. Jediné racionální vysvětlení je, že on sám byl zlatým mužem sci-fi žánru. Škoda, že nechal narkotika svůj nevšední talent zničit.

jasonix  | ***** 10.12.2021 08:48

Akční i filosofická. A čas ji prakticky neublížil. Neradostná vize budoucnosti, kde mutanty persekuuje a likviduje kontroverzní Agentura. Dokázala mě zneklidnit úvahami, kam by se evoluce mohla dále ubírat, jak hodně do ní zasahovat a jestli by výsledkem byl ještě člověk. Perspektivy lidstva staví do ironického světla a nabývá až podoby hořké morality. Na Dicka nezvykle vizuálně působivá obrazná scénografie, arzenál barev a pohybů připomínající moderní balet.



WebArchiv - archiv českého webu