povídka » Poslední z pánů
hodnotilo: 20
84%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Philip K. Dick

Poslední z pánů

Povídka vyšla i pod názvem:
Poslední pán
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originální název: The Last of the Masters
originál vyšel: 11/1954

Komentáře:
Laxik  | **** 30.05.2014 09:53

Anarchie, nebo osvícenská tyranie? Svět bez válek a technologií, nebo svět vyspělý, však plný jaderných zbraní? P. K. Dick dává kredit oběma systémům a my mu musíme dát za pravdu.

louza  | **** 17.04.2021 18:07

Skvělá atmosféra chmurné budoucnosti, kdy anarchie přebírá vládu nad světem a svrhává světový řád. Z textu je cítit, že ani Dick se nějak nemůže rozhodnout která strana je vlastně ta „správná“. Možná by se mu to povedlo na větší ploše, protože tahle povídka má jasný románový potenciál. Bohužel zůstalo jen u ní.

jasonix  | ***** 06.12.2021 19:34

I přes zcela odlišné reálie, dystopický rámec a hrdiny připomínající spíš teroristy, jsem si nemohl nevzpomenout na Mordor s jeho temnou mocí. Jenže u zrodu téhleté říše byl, jak už to chodívá, dobrý úmysl a její strůjce vzbuzuje mj. i lítost. Kromě zajímavě zkonstruované enklávy a jejího zasazení do alternativních dějin oceňuji i slušné tempo, které nenechá čtenáře vydechnout. Bravo.



WebArchiv - archiv českého webu