povídka » Prodavač nejvyšší kvality
v Top10 1
hodnotilo: 17
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Philip K. Dick

Prodavač nejvyšší kvality

Povídka vyšla i pod názvem:
Obchodní strategie
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originální název: Sales Pitch
originál vyšel: 06/1954

Komentáře:
Laxik  | ***** 01.06.2014 20:15

Na mou duši geniální povídka, z mého pohledu možná druhá nejlepší z celé sbírky. Dějově by se sice mohla ještě kapánek vyladit, ale atmosférou zuřivosti i bezradnosti dokáže nakazit jako málokterá jiná. A proto nesouhlasím s panem Dickem v doslovu, který napsal do Zlatého muže. Jiný konec by naopak byl zklamáním, ne-li katastrofou.

louza  | ***1/2 18.04.2021 09:25

Dick už v padesátých letech dobře odhadl konzumní společnost a to ještě netušil co přijde v následujících desetiletích. Jeho povídka je nicméně za hranou i dnešní optikou a východisko hrdiny je až moc přepálený akt zoufalství. Dick má i celkově trefnější povídky.

jasonix  | ***** 06.12.2021 19:27

Jedovatá karikatura společnosti ovládané agresivní reklamou. Říkám si, jestli už před těmi skoro 70 lety, kdy to PKD psal, byly všudypřítomnost reklamy a její nátlakové metody natolik brutální, nebo měl autor skutečně tak prorocký dar. Morrisovo jednání je sympatické a inspirující, byť dopadne, jak dopadne…



WebArchiv - archiv českého webu