povídka » Vítr
v Top10 4
hodnotilo: 53
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ray Bradbury

Vítr

Kategorie: horor

originální název: The Wind
originál vyšel: 03/1943

Komentáře:
Lucc  | *** 25.07.2010 15:24

Neoslovilo mne to tak, jako jiné Bradburyho povídky. Je na ní už poznat zub času a vítr pro mne asi není ten správný hororový prvek. Navíc ta konverzace po telefonu…prostě jsem se s touto povídkou trochu minul.

louza  | *** 07.04.2015 10:18

Mírně ujetý příběh o zjištění původu větru a jeho důsledků. A co jako?

Methat  | ****1/2 20.11.2015 10:23

Vietor ako zabiják? Prečo nie. Osobne sa vetra nebojím (možno tornáda alebo hurikánu), tak mi táto poviedka až taká hororová neprišla. Spočiatku som tiež veril, že Allin by mal ísť do sanatória, no na konci sa z toho vykľubal horor. A keď sa nad poviedkou zamyslíte, možno sa dá z toho vytiahnuť aj niečo viac než len horor. Hlavne posledná veta Herbovej ženy.

Gaarq  | ***** 28.12.2018 10:07

opět jedna klasika, nápad dotažený do toho nejkonečnějšího konce, jaký dokázal autor vymyslet (a těžko lze překonat). mísení komična se strachem, neuvěřitelna s banalitami, nelidskosti se soucitem, tohle umí málokdo.

jasonix  | ***** 03.04.2021 09:36

Když mě ráno, ještě za tmy, probudilo zavrzání okna, šumění větví na zahradě a vzápětí průvan přibouchnul dveře ložnice, bylo o mém dnešním literárním otvíráku rozhodnuto. Jedu teď jaksi na bradburyovské vlně. Tahle klasika se odehrává po telefonu, její hrůza a úzkost zvolna provívá mezi banálními situacemi a rodinnými rozhovory jako zvuk smyčců na pozadí symfonie. Vygraduje v působivé apokalyptické forte a pak se nám vysměje jízlivým pianissimem. Ano pane Bradbury, raději už zavřu…



WebArchiv - archiv českého webu