povídka » Zástup
v Top10 6
hodnotilo: 63
87%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ray Bradbury

Zástup

Kategorie: horor

originální název: The Crowd
originál vyšel: 05/1943

Komentáře:
Lucc  | ***1/2 26.07.2010 06:44

Povídka o zajímavém fenoménu lidského neštěstí – seběhnuvším se zástupu. Příjde mi trochu nereálná (v tom špatném slova smyslu) v tom, že v USA se soudí a soudili lidé kvůli maličkostem, kdežto v této povídce je hned několik žalovatelných aspektů, přesto o žádných žalobách Bradbury nepíše. Rozmělnil by atmosféru i příběh, to jistě, ale… Od 40. let se také změnilo chování lidí. Hrůza ze zástupu, který sleduje lidské neštěstí a utrpení, mne nejímá, zato hrůza z nezájmu lidí, kterým často druzí nestojí ani za ten morbidní pohled na krev, ta mne děsí víc. To by byla aktuální povídka, Zástup je jen lehce mrazivé připomenutí dob, kdy k sobě měli lidé blíž.

louza  | ***** 07.04.2015 10:26

Mrazivá povídka stojící na reálně bolestném základě – fascinací cizím neštěstím. Problém se zástupem řeší v praxi mnoho záchranářů a Bradbury ho zaobalil do krásně sugestivního literárního hávu. (bohužel) Nadčasová povídková perla. Jedna ze stěžejních kapitol hororového slabikáře.

Gaarq  | ***** 28.12.2018 10:33

geniální nápad a skvělé zpracování. když jsem ji četl poprvé, docela mě vyděsila svou dotěrností, a i dnes má svou sílu.

jasonix  | ***** 03.04.2021 09:37

Ray je citlivý pozorovatel. Každou situaci staví na konstrukci z věrohodných, dobře známých detailů a na to rafinovaně zavěsí přízračnou atmosféru. Pak stačí jednoduchá dějová osnova a dojem je dokonalý. Zejména u hororů dosahuje efektů, kdy je hrůza až hmatatelná. Zástup mě straší ve snech už od dětství.



WebArchiv - archiv českého webu