povídka » Raketa
hodnotilo: 29
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ray Bradbury

Raketa

Kategorie: sci-fi

originální název: The Rocket
anglický název: Outcast of the Stars
originál vyšel: 03/1950

Komentáře:
Lucc  | **** 23.08.2010 08:39

Bradbury ve své nejsilnější imaginativní poloze, v poloze Strýčka Einara, Hymnových sprinterů nebo třeba Kostry. Budete jen kroutit hlavou nad tím, jak je to celé vlastně ztřeštěné, jak uvažování, jednání i touhy hrdinů nemají hlavu ani patu, ale přesto vycházejí z reality a jsou zcela pochopitelné a tak krásně člověčí, až slabším povahám zvlhnou oči. Pokud nemáte dost peněz, abyste vzali celou rodinu na Mars (do Karibiku, na Machu Pichu, k Jadranu), a přitom tolik toužíte po letu nádherným vesmírem, přečtěte si tuto povídku a nalezněte inspiraci.

EDIT: Po cca 4. čtení (v Kaleidoskopu i v Labyrintu) musím o fous ubrat na hodnocení. Je to dobré, je to skvělé, ale já jsem se prostě za ten čas posunul jinam.

louza  | **** 02.06.2015 09:49

Laskavá a lidská povídka o budoucnosti a tužbách v ní. Bradbury stojí nohama na zemi a reflektuje skutečnost, že lidská bída je nadčasová i když postupem času třeba v jiném měřítku.

Methat  | ***** 26.11.2015 19:20

Bradbury opäť ukázal ľudskosť! Zo začiatku mi poviedka o rakete prišla nudná a všedná ale autor znova ukázal svoju silu, že vie z ničoho vytvoriť niečo krásne. Podobne ako pri poviedke Strýček Einar, aj tu som mal na konci blažený a spokojný pocit. Z textu sála Bradburyho túžba vyletieť do vesmíru, prejsť sa po Marse, ísť sa pozrieť k Jupiteru, tak veľmi by som mu to prial. Škoda, že sa mu jeho sen už nikdy nesplní. Aspoň nám, čitateľom, dal krásny darček v podobe tejto poviedky a mnohých iných.

jasonix  | ****1/2 05.04.2021 09:37

Z vrakoviště ke hvězdám! Fandím nadšencům a snílkům,  tak jsem se do Bodoniho úplně vžil. Prožíval s ním jeho speciální výlet. Hořkosladká pohádka pro dospělé. Vzpomínám na Nerudu a jeho „Jak lvové bijem o mříže“.

quinnet  | **** 14.06.2022 23:09

Táto poviedka by sa dala hodnotiť všelijako. Kostra príbehu je v podstate blbosť, ale v rukách zručného spisovateľa dobre poslúži na vyjadrenie ľudských snov a túžob. Hlavne nech deti majú na čo spomínať.



WebArchiv - archiv českého webu