povídka » Psanci
hodnotilo: 24
83%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ray Bradbury

Psanci

Povídka vyšla i pod názvem:
Vyhnanci
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: fantasy - horor - sci-fi

originální název: The Exiles
anglický název: The Mad Wizards of Mars
originál vyšel: 15/09/1949

Komentáře:
Lucc  | ***** 25.08.2010 07:59

Psanci se vymykají Rayově tvorbě. Příjde mi, jakoby je snad ani nepsal on, i když síla imaginace by na něj ukazovala. Když se podíváte na stylové tagy, tak asi otevřete pusu a/nebo nevěřícně zakroutíte hlavou. Chybí tam snad je New Weird. Plácl bych ho tam, ale časově to nějak neštymuje, leda bych vytvořil něco jako Old Weird. Nebo Middle Weird po jiném, ještě starším Old Weirdu? Pak bychom mohli ještě vytvořit nějaký Ancient Weird a Prehistoric Weird a máme to pokryté. A my scifisti jsme přece posedlí pokrytím! No nic, to už opravdu odbíhám.

Celkem jsem přemýšlel nad tagem horor. Ono to jaksi moc hrůzu nenahání, ale když se v povídce mluví o nejslavnějších hororových knihách a autorech, tak co? Co ale říct k samotné povídce? Celkově jde o nevídanou fúzi stylů. SF horor, to známe, fantasy horor není tak častý, ale je. Ale smíchat všechny tři základní styly fantastické literatury do jednoho fascinujícího textu, to se snad nikomu jinému nepovedlo. Klobouk dolů, mistře.

PS: Povšimněte si, že jsem napsal spoustu keců, ale o ději povídky ani řádku. A to je jen dobře, protože v tomto případě by to byla věčná škoda.

Phoenix  | ***** 18.10.2010 20:29

Myšlenka, že jednoho dne v budoucnosti se lidé vzdali fantazie, pro mě nebyla nová, ale s nápadem, že autoři za své vyfantazírované bytosti mohou bojovat, jsem se setkala poprvé. Bradbury zavzpomínal na spoustu literárních ikon, díky nimž se sf a fantasy žánr vyvinul do dnešní podoby, a kteří byli ve svém životě nepříliš docenění, viz. E.A.Poe. Abyste si celou povídku vychutnali do posledního detailu, chce to mít širší povědomí o literatuře, protože na vysvětlení, na které dílo Bradbury zrovna naráží, (naštěstí) nenarazíte.

Methat  | ***1/2 16.12.2015 15:05

Poviedka o tom, čo by sa stalo, keby vo svete nebola fantázia, ľudia by spálili fantastické knihy. Prekvapilo ma spracovanie, pretože akoby naozaj nebolo od Bradburyho. Každopádne, autor vyzdvihuje nielen hororovú tvorbu minulého storočia, takže ak máte už čo-to načítané, budete sa pri čítaní takých mien ako E.A.Poe, Mary Shelleyová či Lovecraft usmievať. Zistil som, že mám v tejto oblasti starých hororov ešte veľké resty, no ak ich nepoznáte, pre vychutnanie tejto poviedky to ani nie je potreba. Len ten Charles Dickens ma prekvapil :-).

jasonix  | ****1/2 05.04.2021 09:38

Povídka na trochu podobné vlně jako 451 stupňů Fahrenheita. Tentokrát ovšem v groteskně fantasy kostýmu. „Vítězství“ pokroku nad „tmářstvím“ (resp. Rácia nad Fantazií) je postaveno do světla relativizace. Postavy v literárních kulisách jsou životné, roztomilé a ve svém boji dojemné. Člověk si tak říká, oč by bez nich byl svět chudší…

quinnet  | ***1/2 07.06.2022 13:02

Zaujímavý nápad, i keď sa mi zdal predčasne uťatý kvôli klasickej záverečnej pointe. Starí dobrí klasici versus kozmonauti.



WebArchiv - archiv českého webu