povídka » Celé léto v jediném dni
hodnotilo: 22
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ray Bradbury

Celé léto v jediném dni

Povídka vyšla i pod názvy:
Celé léto v jednom dni
Léto na jeden den
Léto na Venuši

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: horor - sci-fi

originální název: All Summer in a Day
originál vyšel: 03/1954

Komentáře:
Lucc  | **** 27.08.2010 19:06

Děti umí být velmi kruté, což se projeví i v této povídce. Kromě vachrlaté planetární klimatologie (viz Dlouhý déšť) bych tentokrát vytknul i nepravděpodobný závěr. Mnohem působivější by bylo dotáhnout tu rošádu až do konce, což by patrně děti také udělaly. Pochybuji, že by je i tak silný zážitek proměnil v soucitná stvoření.

Phoenix  | *** 18.01.2014 09:33

Na Venuši stále prší. Jen jednou za sedm let na chviličku vykoukne slunce. Devítileté děti nadšeně očekávají nadcházejíchí okamžik. Užijí si ho do poslední/první kapky. Povídka je napsaná vytříbeným stylem, ale samotná zápletka moc nezaujme.

louza  | **** 23.11.2015 12:27

Prostředí načrtnuté v povídce Dlouhý déšť Bradbury rozvádí v této práci. Premisa je pěkná a nešťastně krutý konec čtenáře uzemní. Logické laplausy jsou pro tentokrát odpuštěny.

Methat  | ***1/2 20.12.2015 19:17

Táto poviedka krásne nadväzuje na Dlouhý déšť. A je veľmi krutá, keďže sa jedná o deti. Záver sa mi nepáčil, akoby ho nestihol dokončiť (alebo nevedel).

jasonix  | ***** 11.04.2021 09:01

Bradbury je mistr okamžiku. Jako do ohniska do něj s citlivostí empata dokáže soustředit sedm let střádané lidské touhy a naděje, s pozorností psychologa přidá esenci pověstné dětské krutosti a jako precizní fyzik exponuje tak vzácné sluneční paprsky. Výsledný engram se vám vypálí do paměti jako laser. Nehostinné prostředí Venuše, i když tak odlišné od dnes již poznané reality, je ideální laboratoří meteorologie a sociologie. Ray tu dokázal vcelku banálnímu případu dětského ostrakismu dát rozměr zvláštního, formujícího zážitku.



WebArchiv - archiv českého webu