povídka » Zlatá sluneční jablka
hodnotilo: 23
64%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ray Bradbury

Zlatá sluneční jablka

Povídka vyšla i pod názvem:
Zlaté jablká slnka
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: The Golden Apples of the Sun
originál vyšel: 03/1953

Komentáře:
Lucc  | ***1/2 27.08.2010 21:47

Lyrickoepická poklona Slunci a nezlomnému lidskému duchu, který jde přes všechny překážky a oběti dál. Per aspera ad astra. SF je v tom lepší nehledat.

louza  | **1/2 23.11.2015 12:37

Totální blbost zabalená v květnaté mluvě. Dejme tomu, že by bylo možné izolovat částečky slunce, ale pokus o pod mrazení lodi na „mínus tisíc stupňů“ je totální nesmysl. Pojem absolutní nuly musel být znám už v době psaní povídky a to že si to básník fantasta neověřil beru jako hrubou chybu. A verši to neokecá.

Methat  | **** 20.12.2015 19:21

Rovnako ako u poviedky Dlouhý déšť platí, že ak budete totálne ignorovať fyzikálne zákonitosti a budete poviedku brať čisto ako fantáziu, užijete si ju. Bolo krásne si predstavovať, ako tam niekto vo vesmíre naberá kúsok zo slnka, aby mohli na Zemi používať svetlo.

„Ve vesmíru je odtud jen jediný směr. Na sever,“ šeptl. „Na sever.“



WebArchiv - archiv českého webu