povídka » Hellraiser
v Top10 2
hodnotilo: 22
88%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Clive Barker

Hellraiser

originální název: Hellbound Heart
originál vyšel: 11/1986

odkazy: 1x [film], 1x [recenze]

Komentáře:
avatar2  | **** 31.08.2015 22:15

Podle mně už vcelku klasická povídka o nemístné zvědavosti a touze, o trestu, vzpouře a ještě jednom trestu. Dobře napsané, je zde vyváženost stručnosti i propracovanosti. Žánrem typický Barker.

Strýček Biolit  | ***1/2 18.10.2022 15:20

Dnes již naprostá klasika, která dala vzniknout celému universu (filmy, komiksy…). Nezasvěcený čtenář by mohl být zklamán, neboť cenobité, respektive ikonický Pinhead, se v knize spíše mihnou, než aby byli hlavními protagonisty (byť roli mají, samozřejmě, zásadní). V této knize/novele/delší povídce, říkejte tomu jak chcete, sehraje velmi komorní představení jen několik málo postav, jejichž vzájemné vztahy připomenou telenovelu. Kniha není ani přílišně brutální a úchylná (nebo už mám hodně posunuté mantinely) a už vůbec ne výrazně démonická – je o oněch výše zmíněných lidech, jejich touhách a hranicích, které pro ně (ne)jsou schopni a ochotni překročit. Styl je jednoduchý, čte se to velice dobře. Pochválit musím vydání od Carcosy – jen pár překlepů (viděl jsem tak dva až tři), hezká obálka, pevná vazba. Pro milovníky hororu povinnost.



WebArchiv - archiv českého webu