povídka » Sídlo červa
v Top10 1
hodnotilo: 30
85%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

George R. R. Martin

Sídlo červa

originální název: In the House of the Worm
originál vyšel: 10/1976

Komentáře:
Const.ex  | **** 02.05.2009 10:28

Máte rádi červy a tmu? Ano? Tak tohle je přesně povídka pro vás :-) Mistrovsky zvládnutá atmosféra na téma „alone in the dark“, která z počátku může sice trochu odrazovat, ale bohatě se odmění(přirovnal bych to trochu k Carolyn Janice Cherryh a jejímu Stárnoucímu Slunci I – Kesrith, jenž vás zpočátku trochu mátl, frustroval a vracel stále o několik stran zpět.. ale to jenom proto, abyste si na konci uvědomili jakej to byl nářez).

.

KainIX  | **** 01.11.2010 22:41

Trochu mi to připomnělo Nonstop od Briana Aldisse. Myslím, že námět se dal ještě více rozpracovat.

Methat  | **** 11.11.2010 08:54

Veľmi dobre napísaná poviedka s atmosférou, ktorá by sa dala krájať. Zo začiatku si pripadáte ako medzi bláznami, no keď sa príbeh trochu pohne akčnejším smerom, autor to využije na jednotku. Trochu mi vadil koniec, ktorý sa mohol skončiť aj inak… :-)

Gaarq  | ***** 20.03.2012 15:12

úžasně atmosferická a bizarní povídka z umírajícího světa. ona je vlastně celá o umírání a neuvěřitelné síle života, který hyne, jen aby jeho potomci mohli žít. opět do detailů promyšlený svět a v něm silné osudy. vzhledem ke stáří povídky těžko autora obviníme z plagiátorství, ale některé aspekty světa bílého červa se podobají duně.

Strýček Biolit  | **** 26.01.2014 02:03

Kdybych neměl ze začátku mírné problémy se začtením, patrně bych dal o krapet vyšší hodnocení…první půlka mi přišla o trochu slabší, druhá to vynahrazuje i s úroky. Atmosféra, že by se dala krájet – a ač není děj nikterak složitý (a do jisté míry je sakra předvídatelný) povídka člověka tak nějak pohltí. Za zmínku stojí i krásně dekadentní svět, do něhož autor svou práci zasadil.



WebArchiv - archiv českého webu