povídka » Píseň pro Lyu
v Top10 14
hodnotilo: 101
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

George R. R. Martin

Píseň pro Lyu

Kategorie: sci-fi

originální název: A Song for Lya
originál vyšel: 06/1974

Komentáře:
Duirin  | **** 19.01.2007 22:40

Jak už jsem psal k celé povídkové sbírce – dost jsem byl na tuto povídku zvědavý a jednoduše řečeno musím říct, že je zvláštní. Povídka mě zaujala, ale neoslnila. Nicméně už teď tuším, že na ni jen tak nezapomenu a postupem času ji budu hodnotit stále lépe a lépe. Prozatím jsou to ale 4* a určitě stojí za přečtení.

papuja  | *** 24.06.2009 20:53

Námět povídky s parazitem, který je něco jako bůh, je zajímavý. Hlavní hrdinové se svým nadáním také. Podle názvu se dalo trošku odvodit, koho se celá věc nejvíce dotkne. Přibližně jsem v průběhu povídky pochopil co udělá hlavní postava. Je fakt, že mě povídka nějak neoslnila, ale jak píše Duirin něco ve mě nechala.

KainIX  | **** 23.12.2009 10:47

Souhlasím s ostatními, že povídka Vás možná neohromí, ale přesto nutí k zamyšlení a něco ve Vás zanechá.

Velmi jednoduše by se dalo říct, že se jedná o hořkosladkou sci-fi o jedné velmi staré mimozemské rase a jejím opravdu zvláštním náboženství, které se v zásadě až tak moc neliší od křesťanství.

Lucc  | ***** 02.05.2010 12:55

Vynikající povídka, Martinův modelový příklad melancholií nabité psychologické prózy, kterou tolik miluji.******Vždy jsem obdivoval zarputilost hlavního hrdiny a jeho snahu zachránit vztah, odsouzený k rozpadu. Měl sice silnou motivaci, protože druhou takovou partnerku by možná ani v celém vesmíru nenašel, ale přece.

BlackDawn  | ***** 15.06.2010 21:01

Neuvěřitelně krásně melancholické, smutné, přesně jak to umí snad jen G.R.R.Martin…straš­ně moc mi to připomělo Soumrak na Worlornu, stejný styl vyprávění o hledání smyslu života,lásky…pokud se Vám povídka líbila, určitě si Soumrak na Worlornu přečtěte. Jednoznačně jedna z nejhezčích povídek co jsem četl.

Ruffy  | ***** 09.01.2011 19:03

Z počátku mi to trošku připomnělo Endera – Mluvčí za mrtvé. Také zde se lidé snaží pochopit náboženství a náboženské rituály mimozemské kultury. Jenže nakonec to přece jen bylo o něčem jiném. Chtěl jsem nejprve dát 80%. Po přečtení však o povídce neustále přemýšlím a uvědomuji si, jak individuální je vlastně lidská láska a jak moc jsme omezeni ve sdílení našich pocitů. Krásná povídka, po které se cítím o něco smutnější a osamělejší než předtím.

Gaarq  | *** 28.03.2012 21:11

tahle povídka mě od začátku docela iritovala. za prvé je příliš schematická, připomíná platónské dialogy, kde jsou hlavní postavy postavené proti sobě a ostatní jsou jen situační stafáž, kteří nahrávají repliky tak, aby se na ně dalo odpovědět nějakým moudrem. za druhé, téma povídky – osamělost, láska a sdílení, jsou dosti silným citovým vydíráním, zvláště tak, jak jsou podány. není žádná absolutní láska či štěstí, jsou jen stavy, které tak označíme (většinou ex post). filozofování hlavních postav je patlanina křesťanství, buddhizmu a povrchní psychologie.

autorovi nelze upřít zajímavé nápady, ale ani ty nejsou dovedené do důsledků (kdyby na škí existoval skutečně takový gríška, jak je popsán, vše by dopadlo úplně jinak, než nám to autor předkládá). povídce nelze upřít inspirativnost (to je ta třetí astra), ale zpracování se mi moc nelíbí.

Strýček Biolit  | ****1/2 11.01.2014 13:16

Parádní zakončení celé sbírky. GRRM udeří přímo na solar, neboť řeší základní lidské emoce/potřeby – potřebu lásky, strach z osamění, strach ze smrti. Vždyť kdo by aspoň jednou za život nezapřemýšlel nad tím, co se stane „pak“? Kdo říká, že nikdy, tak lže a přemýšlí nad tím dodnes.

Novela uteče jako voda, neboť je napsaná velice čtivě, bez nějakých zbytečností.

Skabandari  | ****1/2 16.01.2016 14:26

Ačkoli nejsem fanda knižní lásky a tady ji bylo víc než dost, povídka mě zaujala. Líbí se mi i letmý náhled do vývoje zdejšího náboženství a použití talentů. Všechny postavy měly něco do sebe a děj nijak přehnaně nestagnoval. Prostě splnilo mé očekávání pro povídku.



WebArchiv - archiv českého webu