povídka » Dobrovolný stát
hodnotilo: 11
51%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Christopher Rowe

Dobrovolný stát

Kategorie: sci-fi

originální název: Voluntary State
originál vyšel: 05/05/2004

Komentáře:
Majkl  | **1/2 31.01.2010 17:54

Až teraz som vďačný za anotácie u jednotlivých poviedok, inak by som asi ani nevedel, že je to pokus o odpor voči nadvláde digitálnej tyranie. Z prvých strán som mal nepríjemný pocit, ktorý sa postupne prehlboval. Technológiu na vysokej úrovni som si predstavoval inak, viac technicky (je tu napr. plačúce auto), takto na mňa Dobrovolný stát pôsobil ako fantasy, v ktorej mi nikto nič poriadne nevysvetlí. Väčšinu príbehu som nechápal o čo ide, čo sú medvede, komodorovia a zákonodarci atď. Pre mňa to bol jeden veľký chaos. Čítalo sa to celkom pekne a hrubý rámec príbehu som vytušil, ale naozaj ma to nenadchlo.

Gaarq  | **** 21.04.2010 09:54

tuhle povídku si pamatuji ještě s ikarie. taková růžovo-oranžová biototalitka a příběh o tom, jak s ní bojují svobodní, vraní muži. vykreslení pozadí příběhu mi nahánělo husí kůži, realističnost byla více než hmatatelná. jenže celé mi to přišlo jako výcuc z nějakého románu, motivace postav byly zahaleny autorovým mlčením. jistě, boj za svobodu, ale proč zrovna oni a odkud se vzali, je jejich svět svobodný? autor tu marnotratně prošustroval možnost širšího záběru. také hlavní postava jednala trochu jako loutka, i když tady je to už uvěřitelnější. rowe má skvělé nápady, i výkop byl dobrý (haha, fotbalové metafory), ale střední hra i závěr byly upocené a brek nad cenou vstupenky zachránilo pár skvělých herních momentů (jenny opravářka, opice a hromaďáci, např.). tohle má na víc než jen na povídku.

Honzeecheck  | brak 10.06.2010 12:45

Todle je přesně ten druh SF, kterej nemůžu ani vystát. Naprosto absurdní pakárna, autorovy určitě nemůžeme vytknout nedostatek fantasie, ale prostě když ten svět nedrží nijak pohromadě, je jen bizarní, motivace postav nepochopitelná… jen chrlí nový a nvoý náapdy aniž by se jakkoli zabejval vsvětlovánim. Ne… tohle by mohlo uspět možná jako klip k songu, ale já upředňostňuju pořádnej děj před drogovou halucinací. Anebo jsem to vubec nepochopil no…

Julianne  | *** 19.06.2010 12:56

Nápad se mi líbil, začátek byl velmi slibný, ale čtenář by se možná rád dozvěděl něco o pozadí příběhu a fungování světa. Bylo to poněkud zmatené, byť zajímavé.



WebArchiv - archiv českého webu