povídka » Lov
hodnotilo: 13
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Stanisław Lem

Lov

originální název: Polowanie
originál vyšel: 1965

Komentáře:
tomts  | ***** 04.04.2009 18:25

Asi jedna z nejnapínavějších povídek St.Lema: Robot Setaur, který byl vytvořen pro důlní práce na Měsíci je během nehody porouchán a „zblázní se“. Navigátor Pirx spolu s dalšími muži speciálně sestaveného „komanda“ se snaží Setaura najít a zlikvidovat dřív, než silně ozbrojený a zmatený robot vše zdemoluje nebo někoho zabije. Psychologická sonda do duše robota a smyslu lidství.

honajz  | ***1/2 26.09.2013 23:18

Nejsem proti technickým popisům, ale když je té technické omáčky příliš na úkor děje, poněkud mne to časem znudí. Stejně tak u této povídky leží těžiště v posledních pár stránkách (kdo je vlastně nepřítel?), které nabízejí zajímavou double-cross úvahu na téma kdo je kdo a jak vlastně hodnotit, ale předtím ten popis přistání, ubytování, poplachu, instruktáže apod. je sice něčím zajímavý, ale zkrátka zdlouhavý. Asi jako kdybyste na první rande Romea a Julie museli čekat hodinu divadelní hry a mezitím se mohli kochat tím, jak někdo prochází dokonalými kulisami.



WebArchiv - archiv českého webu