povídka » Nečekaná variace
v Top10 2
hodnotilo: 27
81%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

George R. R. Martin

Nečekaná variace

Kategorie: sci-fi - cestování časem

originální název: Unsound Variations
originál vyšel: 11/1982

Komentáře:
papuja  | ****1/2 24.07.2009 21:36

Podle mě výborná povídka, které chybí jen ždibíček, aby byla na plnej počet. Skvěle skloubené prostředí a hlavní děj (hraní šachů) s životními myšlenkami. Chválihodné finální rozhodnutí hlavního hrdiny. Jediné malé mínus pro mě bylo – trošku pomalejší tempo v druhé třetině povídky.

Lucc  | **** 14.02.2012 22:11

Připomnělo mi to Simmonse, jak Skalistými horami, tak stylem psaní. SF prvek je velmi slabý a diskutabilní, trochu jako mazání paměti v Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Je tam, aby dostal hrdiny do určité situace, která je pro děj a vývoj postav důležitá a bez něj by nebyla možná, ale je spíš magický než vědecký. Mnohem důležitější pro povídku jsou šachy. Martin je využívá sice trošku jako další abrakadabra prvek, ovšem hlídá si uvěřitelnost a snad i reálnost svého počínání. Psát o Nečekané variaci něco dalšího by zavánělo spoilerováním, proto už prozradím jen to, že při prvním čtení někdy okolo roku 2000 se mi povídka vůbec nelíbila, kdežto tentokrát jsem si ji vychutnal o poznání více.

Gaarq  | ***** 09.03.2012 12:39

tohle je vpravdě kongeniální psychologický thriller s drobným SF prvkem, okořeněný pro nás, bývalé třetiřadé šachisty, kulisami. pointa je stejně logická, jako překvapivá a to se mi líbí. mám tenhle druh povídek vážně rád.

ps. „unsound“ je v názvu přeložený jako „nečekaný“ a v textu jako „nesprávný“. osobně si, kvůli konotacím, myslím, že „zcestný“ je lepší překlad.

lamahe  | ****1/2 18.01.2013 15:32

Veľmi pôsobivá dlhšia poviedka, točiaca sa okolo šachu a partie bývalých spolužiakov, ktorí sa po dlhšom čase opäť stretávajú. Pointa síce vďaka istým háčikom visela poslednú tretinu vo vzduchu, napriek tomu musím povedať, že jej odhalenie na mňa zapôsobilo. Páčila sa mi dôkladná analytická práca s príbehom a aj samotným textom – ako by tomu napokon pri šachu malo byť ;)

jirikk  | **** 27.01.2020 22:02

Ta povídka je OK, ale to si fakt nikdo nevšiml, že ta partie nedává z šachového hlediska smysl? Dobře, variace (což jsem v šachové literatuře snad nikdy neviděl, a že jsem toho přelouskal dost a dost) lze samozřejmě přičíst na vrub překladu, ale král, kterého honí po celé šachovnici a najednou hrozí rošádou? Dost divné, vzhledem k tomu, že Martin šachy sám hrával na solidní úrovni…nejspíš teda taky překladatel, ale už moc nevím jak k této konstrukci mohlo dojít. Jinak ale docela fajn kousek.



WebArchiv - archiv českého webu