povídka » Homo divisus
hodnotilo: 14
69%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Konrad Fiałkowski

Homo divisus

originální název: Homo divisus.
originál vyšel: 1979

Komentáře:
BorgDog  | **** 06.10.2010 03:18

Hlavním problém této povídky je délka. Dalším potom fakt, že autor jako by si zkraje nebyl dvakrát jistý co nebo o čem chce vlastně psát. Příběh muže probuzeného po 80 letech z hibernace a tápajícího v náhle cizím světě i v sobě samotném, protože začíná být čím dál jasnější, že je s ním cosi v nepořádku mnohem víc, než by mělo, se snaží sledovat příliš mnoho linií, motivů i náznaků, až se mění v rozbředlý chaos. Naštěstí ve druhé polovině autor konečně chytá nit, děj i mnohé dřívější narážky dostávají smysl a přichází i některé dost zajímavé nápady jako například metoda rozbití virtuálního světa „zevnitř.“ Na konci vyskočí dost zřetelný bůh ze stroje a některé motivy i tak zůstanou nevyužity (bylo by určitě zajímavé dozvědět se třeba víc o světě, do kterého hrdina procitl, a který podle náznaků není ve skutečnosti vůbec tak utopický, jak se jeví), ale i tak jde celkově o dobrou povídku.

Mimochodem, podle některých komentářů je styl Fialkowskiho podobný některým paranoidnějším výtvorům P.K. Dicka. To je možná pravda, jenže Dickovi v jeho povídkách zpravidla stačila k dosažení stejného cíle polovina slov.

KeB  | ****1/2 20.06.2015 11:52

Značně filozofická povídka o podivném poutníkovi časem. Napsáno je to trochu složitě a dost dlouho tvá než to začne dávat smysl. Věřím tomu, že ne každému to sedne.

Gaarq  | *** 05.07.2020 13:22

ve své době a na svém místě asi objevné, dnes již poněkud zastaralé. trošku stokrát dobrý dort PKD, všechny naše pochyby o „opravdovosti“ namíchané do jednoho koktejlu, kterému ale často hapruje logika a potácí se odnikud nikam. ovšem některé stylistické postupy jsou skvělé – pocit cizosti, nepatřičnosti, nedůvěry, bez falešného sentimentu, dost dobrý. trošku trošičku cudné romantiky, kopec humanizmu, něco málo kritiky centralizace (byť moudré centralizace). pokud o sebereflexi fantastické literatury, ale imho zcestný a příliš povrchní. celu doby čtení jsem váhal, nakolik je to geniální a nakolik nepovedené.



WebArchiv - archiv českého webu