povídka » Malý černý kufřík
hodnotilo: 31
84%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Cyril M. Kornbluth

Malý černý kufřík

Povídka vyšla i pod názvem:
Malá černá brašna
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: The Little Black Bag
originál vyšel: 07/1950

Komentáře:
BorgDog  | **** 06.10.2010 03:59

Jsem dost na rozpacích, jak tuto povídku zhodnotit. Příběhů o předmětech z budoucnosti, které se omylem dostanou do minulosti je spousta a přísně objektivně vzato není tenhle nijak převratný. Zde ovšem jde o něco jiného než o časovku zakončenou elegantním paradoxem. Ačkoliv Kornbluth vychází z chybných a morálně pochybných premis, jev na který poukazuje je čím dál skutečnější i v naší době: Pokrok techniky nám dává do rukou předměty, jejichž funkci v podstatě nechápeme. Sice je používáme podle návodu, ale jak SKUTEČNĚ fungují netušíme, a ani se o to nestaráme, aspoň dokud dělají, co mají. Je to chyba? Nevyhnutelnost? Těžko říct. Nakonec stejně záleží hlavně na tom, v čích rukách se tyto předměty ocitnou, stejně jako malý černý kufřík v povídce…

KeB  | ***** 20.06.2015 12:02

Stroj času, lékařský kufřík z budoucnosti a touha po osobním prospěchu jsou velmi třeskavá kombinace o čemž se přesvědčí i věčně opilý dr Full.

Plný souhlas s Borgem, akorát já dám plný počet za ten úsměv od ucha k uchu :D

Gaarq  | **** 11.07.2020 12:30

mnohavrstevná povídka, která krom fantastického námětu obsahuje i sociální drama. jedna z linií vyprávění o budoucnosti mi připomněla skvělý film idiocracy / absurdistán, druhá linie využívá této první k docela nepěknému obrázku společnosti (patrně výrazně inspirovanému tehdejší situací ve státech) životních ztroskotanců. ti doslova číhají na šanci a bezohledně se jí chápou, ač jim to nic dobrého nepřinese. totiž ani relativní úspěch je nezbavil dravčích instinktů a oni je nedokáží ovládat, až se postaví sami proti sobě. hustý.



WebArchiv - archiv českého webu