povídka » Copak nohy se kradou?
v Top10 3
hodnotilo: 22
83%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Gert Prokop

Copak nohy se kradou?

Povídka vyšla i pod názvem:
Kto by už kradol nohy!
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi - detektivní

originální název: Wer stiehlt schon Unterschenkel?
originál vyšel: 1977

Komentáře:
BorgDog  | ****1/2 06.10.2010 04:29

První Timothyho případ zabývající se podivnými machinacemi s končetinami určenými k transplantaci na zdravotní klinice. Rozhodně patří k těm lepším, pokud ne vůbec nejlepším, protože řešení vyplývá opravdu čistě z logiky a čtenáři dostupných informací, nikoliv z nějakého zázračného vynálezu nebo fíglu vytaženého z klobouku.

Gaarq  | * 11.07.2020 12:18

jsem zvláštní zvíře. detektivky na filmovém plátně mám opravdu rád, většina detektivních románů či povídek, které jsem přečetl, se mi spíše nelíbila. rozdíl ve způsobu vyprávění je asi pro mne podstatný, psané detektivky mě většinou nudí a není to výjimka ani u gerta prokopa. k uzoufání nijaké, bez jakéhokoliv zajímavého napětí (absurdita a zdánlivá úžasnost řešených zločinů mě nechávala chladným). navíc plné pitomých úvah (pseudoekonomická debata o absenci černého trhu s transplantáty tělních částí v autorově americe je ukázkově stupidní) a směšných anachronizmů (politických, vědeckých apod., bohům žel ne komických). podivně žoviální styl vyprávění mě také spíše odpuzoval, protože jsem zvyklý na onačejší pány tohoto stylu (kmínek, např.) a prokop to opravdu neumí. k autorově verzi totalitní ameriky jsem se dostal až po přečtení mnoha jiných děl, pracujících s podobnou myšlenkou, takže ani to mě nedokázalo zaujmout za rámec srovnávání s těmito díly. samotný závěr povídky byl jen smutnou tečkou za smutným čtením. odvahu na další povídky jsem neposbíral a pošoupnul se v antologii rovnou k dalšímu autorovi. třeba někdy jindy.



WebArchiv - archiv českého webu