povídka » Copak nohy se kradou?
v Top10 3
hodnotilo: 22
83%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Gert Prokop

Copak nohy se kradou?

Povídka vyšla i pod názvem:
Kto by už kradol nohy!
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi - detektivní

originální název: Wer stiehlt schon Unterschenkel?
originál vyšel: 1977

Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [8] quinnet (editor) 17.07.2020 13:26  

No musím si to prečítať opäť aj ja. Nejako sa mi spätne nezdá, že som oba diely hodnotil maximálnym počtom *. Ale v tých časoch to bolo fakt niečo nevídané.

 [7] Gaarq (editor) 17.07.2020 12:26  

@yerry[4]: nic se neděje, diskuze je to fajná ;) i já se snažím o dvě čtení, své současné a dobové. nicméně to podstatné je pro mě to současné. to dobové je výrazně omezeno mou schopností se do té doby napasovat, i když má člověk netriviální vzdělání. a ta znalost kapitalizmu by mi asi v době vydání tohoto díla také chyběla, machrovat můžu z dnešního pohledu. i když, tehdy jsem byl ještě žabec a autor byl už zkušenější, takže si ho troufnu popíchnout takhle napříč časem a prostorem za něco, co si mohl odpustit.

 [6] barbar (editor) 16.07.2020 23:45  

@yerry[4]: Lze to interpretovat i tak, že hlavní hrdina rozvrací kapitalismus, takže protisystémové to poměrně je! Ovšem nejsem autorovým náhončím… :)

 [5] toms (editor) 16.07.2020 21:36  

Inu, naštěstí co čtenář, to názor :-) Četl jsem slovenskou sbírku z edice Labyrint v době vydání a tehdy jsem byl mile překvapen úrovní. SF detektivek bylo naprosté minimum, takže jsem to bral i jako určitou zajímavost. O něco dříve jsem četl ve stejné edici Asimovův román Vo vesmíre niekto vraždí, který je pochopitelně na úplně jiné úrovni. :-D

 [3] barbar (editor) 15.07.2020 22:20  

@yerry[1]: Co si vzpomínám, tak to byla naprostá bomba, když to vyšlo. Byli jsme tím jako mladí čtenáři unešeni a brali jsme kecy o kapitalismu spíš jako nutné zlo. Dneska by se řeklo „background pro pořádné postapo“. Autor měl spousty nápadů, uměl pointovat. V něčem působil trochu jako Asimov, ale byl živější a špinavější; druhá kniha v řadě (Tři minuty věčnosti) mne pak trochu zklamala, ale k tomuhle jsem se tehdy několikrát vrátil.

GAARQ hodnotí většinu věcí naopak, tak mě jeho vývody spíš uspokojují.

Ale asi bych to nechtěl znovu číst, to bylo dílo vysloveně náležící na sklonek socialismu.

 [2] Gaarq (editor) 15.07.2020 19:26  

@yerry[1]: věru, radikálně. nejsem literární kritik, ale čtenář, čtu to teď a to i s ohledem na dobu vzniku. jako detektivka je to z mého pohledu mizerné teď a bylo i v roce 1977. odpustím soudruhovi z NDR neznalost kapitalizmu, ale neodpustím mu, že na tom tlachání o něm zakládá příběh, nota bene pointu detektivního příběhu. já už su taková, má maměnko :)

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu