povídka » Růže pro kazatele
v Top10 1
hodnotilo: 35
77%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Roger Zelazny

Růže pro kazatele

Povídka patří do světa: Amber

Kategorie: sci-fi

originální název: A Rose for Ecclesiastes
originál vyšel: 11/1963

Komentáře:
BorgDog  | *** 06.10.2010 05:03

Nemohu si pomoci – sice velmi oceňovaná Zelaznyho práce, ale mě osobně nijak neohromila. Prostě mě neberou témata náboženských proroctví, kázání ani básnických jinotajů, hlavní hrdina mi přišel nesympatický, děj nudný a závěr zbrklý. Atmosféru té povídce upřít nelze a chápu, že někoho nadchne víc, ale já zůstávám při zemi a Marťani ať na svou hloupost klidně vymřou.

Gaarq  | *** 17.07.2020 12:17

napsané je to svižně a výmluvně, nicméně někde v druhé polovině se to začalo trošku sekat na autorově ukecanosti. nábožensko-sociální téma přetavené do SF pro žánrové čtenáře asi nové a svěží, nicméně v obecné literatuře docela profláklé. chybělo tomu nějaké větší napětí, děj byl právě pro schematičnost námětu docela předvidatelný (ale abych autorovi nekřivdil, reálné mýty jsou holt všechny podle šablon). osobně se mi moc nelíbí takové ty scifoidně prehistorické erotické vztahy emzáků a lidí, a bohové ze stroje (karate-dó!), ale co nadělám, že. ve své době to musela být žánrová pecka, uznávám, dnes se to sice pořád čte dobře, ale bez toho nadšení.

jasonix  | ***** 18.09.2020 21:23

Bolestně krásná povídka. Jedna z těch, kde po dočtení zavřu oči a nechám ji dlouho doznívat. A obrazy z ní se opakovaně vracejí, i po desítkách let. Jako by v ní utkvělo to nejlepší z Bradburyho a Simaka. Ale také z Kazatele, nebo Proroka. Chytrá (v struktuře a myšlenkách) a ironická (v dialozích a zejména pointě). A tak odlišná od ostatní Zelaznyho tvorby. Dějově relativně chudá, ale nakonec, když už to člověk nečeká, dočká se i souboje s mýtickým „obrem“.



WebArchiv - archiv českého webu