povídka » Zřídlo zkázy
v Top10 2
hodnotilo: 23
87%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Juraj Červenák

Zřídlo zkázy

Kategorie: fantasy - akční - zombie

originální název: Žriedlo skazy

Komentáře:
lamahe  | **** 17.10.2011 22:00

Zombie apokalypsa po slovansky? Tak to už teda áno – výborná kombinácia! Objavujú sa tu síce dragani, ktorých príliš nemusím – nejak mi totiž do toho slovanského prostredia nepasujú, ale aj tak je to dobrodružstvo ako lusk. A toho nemŕtveho zubra som sa fakt bál ;)

Lucc  | ***1/2 25.04.2012 21:40

Ajta. Coby domácí fantasy nepolíbený se hned pouštím do kritiky oblíbeného díla, ale nešť. Nic moc. Řemeslně slušné, ale jakoby až moc svázané autorským záměrem, stažené do korzetu funkčnho příběhu. Funkčního, ale rezignujícího na vyšší mety.
Co pohaním nejvíc jsou dialogy. Místy jsou opravdu otřesné a já se bál, co zas za hovadinu Goryvlad vypustí z tlamy. Co dělají ta moderní slova v mluvě z prvního tisíciletí? Jasně, mohl bych se rozčilovat, že to není celé psáno tehdejším jazykem, což by byla samozřejmě blbost, ale když už si dal autor práci s nastudováním dobového místopisu a dalších věcí, proč opomenul tohle? Pokud to byl záměr ta za mě palec dolů.
V dialozích je také největší křečovitost příběhu. Postavy mluví o očividných věcech a neřeší, co by mi v dané situaci přišlo logické. Jinak je příběh jako takový vymyšlen a postaven dobře, ale to už jsem vlastně chválil.
Zamrzí nedovysvětlenost magie a postavení božstev. Možná na to došlo v jiných dílech a já mám smůlu, že jsem začal tímhle svazkem. Potešilo naopak propojení s mýty a folklórem – pohádky. Summa summarum slušné, ale rozhodně kvalitou nepřekračující 75%. Nechápu to vysoké hodnocení. Jen proto, že jde o domácího autora? Nemístný patriotismus.

samuelk  | ***** 15.06.2013 18:26

Príbeh začne pomerne nevinne, keď černokňažník skríži čepeľ Krutohlavu s jedným úbohým draganským zlodejom…no a potom zistí, že onen malý nepriateľ je v skutočnosti nesmrteľný, a to vďaka nesmierne mocnej vode zo zázračného prameňa. Černokňažník Rogan sa preto vydáva na dlhú cestu smerujúcu k odhaleniu nečistej sily a jej večnému zneškodneniu. … Námet príbehu je síce celkom uletený, moc sa nehodí do slovanského prostredia a jeho náboženstva či legiend, ale aj napriek tomu všetkému sa číta pohodlne a máte pri ňom pocit, že čítate takmer celú knihu.

Madam Brbla  | ***1/2 07.11.2015 20:42

Černokněžník a jeho vlčí „bratr“ se zapletou do půtek mezi rodem Vršovců a ještěřím lidem draganů, jejichž vzájemná nenávist musí přinejmenším dočasně ustoupit mnohem horší hrozbě. Některým mrtvým se totiž nechce stát hnojivem, místo přirozeného rozkladu útočí na živé a nejsou k zastavení bez mimořádné řezničiny. Příběh má tradičně slovanský ráz, kromě toho je poněkud nešikovně propojen s pohádkou o živé vodě a ptáku Ohnivákovi. Lucc zmínil problém části toporných dialogů a Gorjova ne právě dobového výraziva, souhlasím s těmito výtkami. Za sebe přidám i Roganovu nijakost, hlavní hrdina zkrátka postrádá zajímavý charakter, snad až na konci projeví nějaký výraznější povahový rys. Za mě „Zřídlo zkázy“ zaslouží maximálně 70%.



WebArchiv - archiv českého webu