povídka » Když vyjde slunce nad Zoborem
v Top10 7
hodnotilo: 25
93%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Juraj Červenák

Když vyjde slunce nad Zoborem

Povídka vyšla i pod názvem:
Keď vyjde slnko nad Zoborom...
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: fantasy

originální název: Keď vyjde slnko nad Zoborom

Komentáře:
OleriM  | ***** 17.05.2008 21:38

Je to vrchol vsech děl od Červenaka…

lamahe  | ****1/2 31.10.2011 10:36

Skvelý záver zbierky Vojna s besmi a zároveň jej dejový aj kvalitatívny vrchol. Pravdepodobne jeden z najlepších príspevkov do dobrodružnej fantasy všeobecne. Kvalitný text s bohatým jazykom a skutočne plastickými postavami, ktoré čitateľovi nie sú ukradnuté (tu myslím aj tie, ktoré sme spoznali len čerstvo – napr. Milada, kniežacia rodina, atď). Možno až tak neprekvapí, že Rogan je tu konfrontovaný so samotným prameňom zla autorovho slovanského univerza, ale forma tohto stretnutia rozhodne áno. Navyše, cez postavu Milady sa sem vtrúsilo aj (na Ďurove pomery) pomerne neobvyklé poetično. Čo k tomu dodať, táto poviedka/novela je rozhodne tým najlepším navnadením na pokračovanie série o Roganovi, ktoré by podľa overených zdrojov malo byť v dohľade. Ktovie, ako ho autor zladí s rušnými historickými reáliami, ktoré počas Pribinovho života nastali.

Lucc  | ****1/2 29.04.2012 16:24

Velmi kvalitní novela. Musím strhnout půl kopretiny. Dialogy byly přece jen místy topornější a chování postav nelogické. Jinak už pouze chválím za opravdu štědrou porci dobře napsané akce, propracovaný příběh a nějaké ty finesy spisovatelského řemesla navíc (útržky psané z pohledu různých postav, kultivovaná romantika). Druhý nejlepší text sbírky.

samuelk  | ***** 15.06.2013 18:51

Keď vyjde slnko nad Zoborom, čitateľ ihneď nejako podvedome tuší, že to nebude nič dobré. A už vôbec nie pre Černokňažníka Rogana. Ale, už je tomu predsa tak, že čím je pre Čierneho situácia nebezpečnejšia, tým číta čitateľ rýchlejšie a z tranzu by ho neprebral ani dážď padajúcich tankov. Presne takýto pocit som mal aj ja. Takmer som sa potil (nie od strachu !!!), príbeh sa ma neustále držal ako kliešť a jednoducho ho musíte dočítať až do konca – inak to ani nejde.

Madam Brbla  | **** 24.11.2015 20:00

Rogan se musí opět hodně ohánět Krutomorem proti hordám krvelačných démonů. Po boku mu tentokrát nebude stát jen Goryvlad, dočkáme se (nepřekvapivě) i romantické linie. Pravděpodobně nejlepší povídka sbírky, přesto jsem hlavně zpočátku četla bez zájmu, vlastně nic mě v příběhu nepřekvapilo a přistihla jsem se u přeskakování vět v akčních pasážích. 79%



WebArchiv - archiv českého webu