povídka » Čertík v krabičce
hodnotilo: 23
80%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ray Bradbury

Čertík v krabičce

originální název: Jack-in-the-Box
originál vyšel: 1947

Komentáře:
Lucc  | **** 22.12.2011 16:43

Klasická bradburyovina bez fantastického prvku. Poetika, sladkobol, osten něčeho podivného, který bodne a z ranky vyteče trocha krve. Bohužel tentokrát byla pointa až moc zjevná a text je příliš natahovaný. Kdyby to B. zhutnil, dopad na čtenáře by byl větší. Na první přečtení skoro 10 hvězd, na třetí už spíš 7.

Gaarq  | **** 28.12.2018 10:23

paradoxní příběh o vysvobození nezakleté duše. fikční svět, do kterého RB umístil tento příběh umožňuje vést čtenáře velmi neobvyklými situacemi a zároveň mu nedovolit zabloudit. opět tu máme krutou a nemilosrdnou smrt, odnímající bezohledně, ale zároveň tak umožňující vymanit se sice z bezpečného, ale uzavřeného světa a objevit svět jiný, nový a nepoznamenaný.

jasonix  | ***** 11.04.2021 09:03

Neklidný čertík ve své krabičce, křehká květinka v květináči… a kolem světy plné běsů a nestvůr. Světy bez Boha. Symbolická vize porouchaných vztahů ve stínu dávné tragédie. Dnes, ve světě hermetických plastových oken, neviditelných datových sítí a mluvících navigací mám stále větší potřebu úniku pryč. Ven z toho vězení pravidel. Proto se tak rád nořím do vzrušujícího a tajuplného příšeří Bradburyho Světa o jednadvaceti pokojích a spolu s Edwinem hledám cestu ven. Spolu s ním si kladu otázky: Je smrt pocit? Je to cesta? Další pokoj? K téhle povídce se vždycky budu vracet.



WebArchiv - archiv českého webu