povídka » Dlouhý déšť
hodnotilo: 28
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ray Bradbury

Dlouhý déšť

Kategorie: horor - sci-fi

originální název: The Long Rain
anglický název: Death-by-Rain
originál vyšel: 05/1950

Komentáře:
Lucc  | **** 27.08.2010 07:45

Velmi slušná dobrodružná SF s hororovým nádechem. No uznejte, kdyby pořád a pořád pršelo, to je přece hrozná představa. Na povídce si cením i toho, zač autor vlastně ani nemohl. Kdyby se tématu dnes chopil nějaký současný spisovatel nebo třeba i režisér, tak by vše vyznělo o poznání brutálněji, beznadějněji, depresivněji a temněji. Tím, že je povídka starší a že autor je docela humanista, tak celým příběhem prosvítá jakési světélko, naděje, prostě to mnohem více hladí na duši než dnešní psycho drasťáky. A tomu jsem rád.

V této povídce se znovu ukazuje, že Bradbury byl asi tak dobrý vědec jako já zelinář. Ve svých pracích sice SF motivy používá, ale bere je prostě jako pozadí příběhu, snad nikdy není technika hybatelem děje, mnohé poznatky o kosmu musely být snad už v jeho době překonané, ale jemu je to fuk. On si tká svá básnická díla. Stejné je to i zde, v tomto případě ale Ray zklamal spíš ve fyzice (klimatologii) a ekologii. V roce 1950 asi nevěděl, že Venuše je neobyvatelná horká lázeň, to bych mu odpustil, ale něco o vodním cyklu vědět mohl a měl. Planeta, kde všude pořád prší nemůže existovat. Odkud by se voda vypařovala? Dejme tomu, že by prostě pršelo jen na tom jediném poměrně malém kontinentu, kde se děj odehrává a voda se vypařovala nad oceánem, to mi ale zase nesedí z tlakového hlediska. Ekologická výtka jde na vrub rostlinstva, kterým Bradbury v lehkém nástřelu kontinent oživil. Život na pevnině neustále omývané deštěm, by byl imho dost jiný.

louza  | ***1/2 23.11.2015 12:23

Vodní peklo na Venuši. To je téma dobrodružné povídky s prvky hororu. Popisy postav i prostředí pěkné, jen ta logika trochu skřípe.

Methat  | **** 20.12.2015 19:16

Ak budete ignorovať to, že na Venuši prší, je to celkom dobrá poviedka.

jasonix  | ***** 12.04.2021 12:52

„Čínská muka“ na Venuši. Podobně jako v povídce CELÉ LÉTO V JEDINÉM DNI i tady je významná symbolika Slunce a světla. I tady meteorologické podmínky a fyzikální principy nejsou v souladu s realitou. Mně osobně to zásadně nevadí, promíjím to mistrovi jako jeho básnickou licenci a prostě si představím jinou planetu s jiným ekosystémem a třeba i trochu „jinou fyzikou“. Užívám si to jako originální survival, který šlape od začátku až do konce. S přesahem v podobě sugestivního vylíčení dopadu na psychiku jedince i kolektivu. Moje oblíbená.

quinnet  | ***1/2 19.04.2022 13:20

No áno, už aj z toho mála čo som od autora prečítal, je jasné, že si na vedeckosť moc nepotrpí. Venuša je v jeho poňatí viac vodnou planétou ako samotná Zem. Čo by až tak nevadilo, keby bola vegetácia trochu hodnovernejšie popísaná. Ale ako je z názvu jasné, hlavnou témou je dážď a človek. Niekoľkodňový pochod v hustom daždi preverí psychiku aj toho najodolnejšieho prieskumníka. V tomto je RB dobrý, vedel som sa vžiť do kože hrdinov a ani náhodou by som také čosi nechcel zažiť. Ani na 3 dni.

Gaarq  | **** 10.01.2023 14:07

geniálně atmosferická povídka s nádherně hroutící se situací. nicméně nehledejme v ději logiku, ta by trochu hru kazila ;) ale 4* jsou jasné za úžasnou gradaci a styl.



WebArchiv - archiv českého webu