povídka » Zrnko pravdy
v Top10 9
hodnotilo: 118
88%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Andrzej Sapkowski

Zrnko pravdy

Povídka vyšla i pod názvem:
Zrno pravdy
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Povídka patří do světa: Zaklínačův svět

Kategorie: fantasy

originální název: Ziarno prawdy
originál vyšel: 03/1989

Komentáře:
Majkl  | ***** 26.08.2008 17:18

Sapkowského som ešte nečítal, začal som teda poviedkovou zbierkou Paslední prání. Prve dve poviedky boli pútavé a zaujímavé, dobre napísané, no neobjavilo sa tam nič také, čo by ma zdvihlo zo stoličky. Avšak táto poviedka je iná, vďaka Nivellenovi – prekliatz človek s hlavou diviaka. Nivellen má perfektný štýl rozprávania, skvelú minulosť (najmä Nivellen na štyroch a nahá ženská na chrbte s rohom :D) – vynikajúca postava, veľká škoda, že to nedopadlo inak. Bol by som rád, keby tento divočák putoval spolu s Geraltom :)

firen  | ***** 07.01.2009 12:14

to co považuji za nejlepší na zaklínači, je nádech evropského prostředí a mytologie ve světě zaklínače. Tato povídka je opravdu dobrá. a geralt jako lidový filozof taky. Ale tato povídka má opravdu dokonalou atmosféru.

papuja  | ****1/2 17.06.2009 21:32

Pohodová povídka s kapánkem humoru, kde děj graduje až na úplném konci.

Gaarq  | ***** 26.07.2009 21:19

takže nejen pokusy rozleptat howardovský kodex, ale drobné vrtání se v pohádkách. volná variace na krásku a zvíře. otázkou je, kdo je ta kráska a kdo to zvíře. kdo je monstrum, a kdo oběť?

Izmalius  | ***1/2 09.07.2011 23:08

Zajímavý námět, kvalitní konverzace a trochu humoru k tomu. Na téhle povídce je opravdu zrnko pravdy, líbí se mi, že u toho člověk musí přemýšlet – pak najde souvislosti i v reálném světě. Nicméně tomu pořád něco chybí. 70%.

Methat  | ****1/2 26.12.2015 23:16

Chcem vyzdvihnúť hlavne výbornú atmosféru, ktorá by sa dala krájať a rozhovor medzi Geraltom a Nivellenom – neskutočné napätie.

louza  | ****1/2 12.12.2016 12:35

Po představení hlavního charakteru v povídce Zaklínač autor potvrzuje jinakost jeho pojetí fantasy. Za základ si bere klasický příběh krásky a zvířete, převrací ho na ruby, zasazuje do neúprosné reality historického kontextu, aby ho ve finále stejně rozplynul nádherně idealistickém klišé. Téměř třicet let stará povídka nezestárla ani o den.

Lucc  | ****1/2 21.12.2021 14:12

Perfektní komorní sevřená povídka se skvělými postavami. Dekonstruovaná a posunutá Kráska a zvíře. Škoda jakési uspěchanosti v závěru a občas i v Nivellenově vyprávění. Jakoby autor spěchal s odevzdáním. Určitě to mohl lépe vymazlit. Např. proč je Zaklínač stále na odchodu ze sídla, i v závěru, kde naopak mohl a měl aspoň pár dní zůstat? Proč se místo předávání informací nejprve seká mečem? Horká jehla – věčná škoda.



WebArchiv - archiv českého webu