povídka » Menší zlo
v Top10 30
hodnotilo: 162
93%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Andrzej Sapkowski

Menší zlo

Povídka patří do světa: Zaklínačův svět

Kategorie: fantasy

originální název: Mniejsze zło
originál vyšel: 03/1990

Komentáře:
firen  | **** 31.05.2008 13:48

Vcelku pěkná povídka tedy mně se líbila a vserialu na ní vznikl celý jeden díl o Zaklínači. Ano zvolit menší zlo. Faktem ovšem je, že to co jako menší zlo vypadá se může proměnit v opak.

CyberMageFroll  | ***** 20.05.2009 02:27

Dobře vygradovaná a napsaná povídka. Některá střetnutí jsou prostě a nevyhnutelně osudová.

papuja  | ***** 17.06.2009 21:46

V této výborné povídce stojí zaklínač na rozcestí. Může se vydat třemi směry. 1.Zabít jednu stranu 2.Zabít druhou stranu 3.Nevměšovat se do daného problému. Stojí před volbou: která z možností je nejmenší zlo. Když se na to podíváte z více úhlů, myslíte že zvolil opravdu cestu nejmenšího zla?

Gaarq  | ***** 26.07.2009 21:29

osobně pojem „menší zlo“ nemám rád. jak může být zlo menší a větší? kdo to rozhodne? geralt tentokrát řeší nejeden etický problém a rozhodně mu to nic neulehčuje. není dichotomie dobro&zlo jen trik, hra světel, kterou lze vydírat? a máme tu opět jednu sapkowského variaci na pohádku, tentokrát tu se zrcadlem.

Izmalius  | ***1/2 13.07.2011 19:10

Velice povedená povídka. Existuje menší a větší zlo? Kromě vyprávění čaroděje, které mi přišlo nudné, je obsah výborný. 70%

Methat  | ***** 13.01.2016 18:52

Výborná poviedka o ťažkom rozhodovaní. Presne tieto útrapy zaklínača poznáme z hier – rozhodnúť sa, na ktorej strane stojíme a či budeme vôbec na nejakej stáť. Atmosféra záverečného boja by sa dala krájať, hlavne jeho začiatok.

louza  | ***** 12.12.2016 12:37

Sapkowski jde dál. V povídce menší zlo rozostřuje hranici mezi příšerami a lidmi. Staví tak poslání svého hrdiny před dilematickou otázku a zároveň ho nutí z povahy svého charakteru zvolit mezi stranami z nichž každá má svoji nezpochybnitelnou pravdu. Příběh, který nejen že dobře neskončí, ale ve finále v něm vlastně nevyhraje vůbec nikdo a i hlavní hrdina z něj odchází s cejchem řezníka z Blavikenu. Na fantasy své doby odvážný a novátorský přístup.

Lucc  | **** 21.12.2021 16:17

Jedna z nejslabších povídek o Zaklínači. Autor si zde až příliš přiohýbá realitu, aby z dilematu Geralt vyšel s cejchem. Takového ho chtěl mít v ději dál, musel mu ho nějak vypálit. Co mi tedy na povídce vadí? Drobný škraloup je už Zaklínačovo přátelení se s lidmi. Tu i onde má nějaké až k smrti oddané přátele, přitom jej lidé obecně nesnáší a pohrdají jim a on není zrovna lidumil a je občas cynický pragmatik (vzpomínáte si ještě na Ostrita z titulní povídky?). V této povídce je to fojt z Blavikenu. Libuše, jeho žena, představuje protipól. Zaklínač ji děsí. Nešť, beru, každý hrdina musí mít parťáka do debaty, nějaká ta postava nahrávače tam asi být musí. Za to body nestrhávám.
Co mi ale vyloženě nesedí je špatné PR, které Zaklínač v Blavikenu získal, a které mu pak ztrpčuje život, např. v rozsekané povídce Hlas rozumu, která se vine vázaným vydáním. Sapkowski vykresluje svůj svět naturalisticky. Oběšenci u cest, občas veřejná poprava či mučení. Mrzáci, nemocní, žebráci. A najednou má lidi až tak vyděsit šermířský souboj, kde, pozor, spoilery, zařvalo 7 lapků docela pěknou smrtí, obvykle na vykrvácení? Navíc lapků, kteří jim samým na jarmarku usilovali o život? Vím, o tom měšťané nevědí. Ale určitě bylo nějaké vyšetřování, nějak to fojt a král Audoen museli uzavřít. Inu, uzavřeli, že hodili vinu na Zaklínače, budiž. Politika. Ale proč a jak by se to tak moc rozšířilo mezi lid? Od začátku boje lidé v panice prchali. Přihlížel vůbec někdo souboji? Lidé, zvyklí na horší podívané, si vyrobí monstrum z pár seků mečem? Prostě mi to nesedí. S tím si mohl Sapkowski vyhrát. Nějak z Geralta udělat v očích lidí skutečnou zrůdu. Toto mi přijde málo.
Na vodě stojí také logika Renfri ohledně možnosti pomsty. Z dalších děl o Zaklínači víme, že několika ozbrojenců se silný mág nezalekne. Opravdu nechápu, proč měl Stregobor takový strach, když měl ještě v zádech nedobytnou věž. Ultimátum přece nemohlo na vyděšeného mága fungovat, to mohla Renfri předvídat.
Poslední věc, co mi trochu vadí, je samoúčelný sex. Zaklínači lezou holky do postele snad ochotněji než Jamesi Bondovi. Jako puberťákovi, v kterémžto věku jsem Zaklínače poznal, mi to nevadilo. Teď už mi to přijde prostě mimo.
Opakuji: jedna z nejslabších povídek o Zaklínači. Ale i tak fajn čtení. A když si u něj popřemýšlíte i o menším zlu a o tom, které vlastně Zaklínač zvolil a proč, není špatná. Mohla být ale lepší.



WebArchiv - archiv českého webu