povídka » Barabizna
hodnotilo: 9
82%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Lisa Tuttle

Barabizna

Povídka vyšla i pod názvem:
Dům prolezlý hmyzem
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: horor

originální název: Bug House
originál vyšel: 06/1980

Komentáře:
Lucc  | ***1/2 16.03.2015 09:22

Četl jsem oba překlady, ale Richarda Podaného už kdysi dávno. Tehdy mi povídka přišla dobrá, znepokojující. Buď jsem odrostl (skoro určitě ano) nebo se Petr Caha s překladem popasoval hůře (nejspíše trochu), ale tentokrát mne text po zádech nepošimral. Námět dobrý, mezihra na pobřeží dobře umístěná a děj posunující, závěr ok, ale věty mi přišly krkolomné a celá povídka jakoby kulhala na jednu nohu; jako když stavím ze stavebnice a jsem omezen výběrem dílků. Budu si muset dát repete Žhavé krve, abych vše mohl lépe posoudit.

jasonix  | ****1/2 23.12.2021 11:22

Ať už se jedná o SF s přesahem nebo o mrazivé horory, Lisa Tuttle zkrátka umí. Tentokrát z klasických rekvizit vystavěla dům, jenž by z fleku mohl být strašidelným. Jeho povrzávání a přízračné šero jsou přímo hmatatelné. Z pseudo-gotické atmosféry se ale postupně klube cosi, co svou bizarností a „divností“ do antologie „Žhavá krev“ dokonale zapadne.



WebArchiv - archiv českého webu