povídka » Proměna kůže
v Top10 3
hodnotilo: 34
83%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

George R. R. Martin

Proměna kůže

Kategorie: horor

originální název: The Skin Trade
originál vyšel: 05/1988

Komentáře:
Madam Brbla  | ****1/2 03.11.2009 10:06

Pokud máte rádi soukromé detektivy se smyslem pro humor, morbidně hltáte zápletky o strašlivých vraždách a k tomu vás fascinuje lykantropie, pak byste rozhodně neměli minout tuhle výbornou povídku. Obsahuje vše, co ke kvalitnímu thrilleru patří: hláškující soukromé očko, mladou parťačku s traumatem z dětství, nelítostné padouchy, zohavené mrtvoly, především však patřičně temnou atmosféru a pořádnou porci napětí. Našly by se vady na kráse – mě osobně třeba docela mrzí neujasněná postava vraha, chtělo by to k ní více informací, nějakou legendu… Povídku jsem si každopádně skvěle užila a je mi docela záhadou, jak jsem ji mohla tak dokonale zapomenout, když jsem ji před dlouhými lety četla ve sborníku „Temné vize“. 85%

KainIX  | ****1/2 12.03.2010 22:02

Drsná noir detektivka s úžasnou atmosférou. Hlavním hrdinou vyšetřujícím podivné surové vraždy je, nezvykle, žena. Na povídce mi pár věcí trochu vadilo – např. 2 v podstatě rovnocenné „hlavní“ dějové linie a málo informací o vrahovi – ale i tak se mi povídka velmi líbila.

Lucc  | **** 02.05.2010 19:00

Jak Martina můžu, tak tohle není žádná pecka. Námětově tuctový, i když dobře napsaný horrorový thriller.

louza  | **** 05.05.2010 14:30

Žádná velká revoluce. Ingredience jsou snad nejklasičtější, jaké si dokážeme v horrorovém a noir žánru představit. Přesto se novela četla jedním dechem a nelze ji nedoporučit.

Dilvermoon  | **** 21.12.2011 19:39

Na jedné straně pořádně zamotaná a pořádně krvavá lykantropická detektivka, na straně druhé poněkud nevyjasněný konec, autor jako by si nechal otevřená vrátka na pokračování. To ale neznamená, že nebylo odhaleno a vyřešeno, jen jedna zásadní okolnost (nemohu napsat více) mi připadala poněkud polovičatě vysvětlena. Jinak jsem ale tuto novelu přečetl jedním dechem.

Strýček Biolit  | **** 07.03.2014 21:53

Skvělá noirová věcička! Upadající město s prorezlou temnou věží v centru; téměř neustále prší; řeka si klidně plyne a odnáší sajrajt z bývalých jatek; policejní sbor je prolezlý jistým typem korupce; všemu vládnou vlko…ehm…lykan­tropové, které se někdo rozhodl vyvraždit. Atmosféra by se dala krájet, děj upaluje jak jamajský sprinter na sto metrů a konec se (díky zamotanosti děje) odhaduje poměrně těžko.

Gaarq  | **** 08.10.2015 19:41

námětově docela dobrý horor, sice nic objevného, ale má to hlavu a patu, tajemství, atmosféru. je to ale děsivě a zbytečně rozvláčné (obvyklý martinův zlořád), v tomto případě nezábavně. pointa je ale trošku nijaká, ta napínací otevřenost na mě moc nezabrala.



WebArchiv - archiv českého webu