povídka » Věčný atentátník
hodnotilo: 21
70%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Greg Egan

Věčný atentátník

Kategorie: sci-fi - hard sci-fi

originální název: The Infinite Assassin
originál vyšel: 06/1991

Komentáře:
Majkl  | ***1/2 17.09.2009 21:22

Pomocou drog či virtuálnych realít môžu ľudia v sf prežívať takpovediac iný život. S pomocou drogy S môžte svoj druhý život naozaj žiť a niektorí jedinci dokonca cestovať medzi nimi čím sa ale narúša krehká rovnováha. Poviedka má zaujímavú tému, ktorá je spracovaná dosť podrobne (teórie ako to funguje, čo to robí; ukážky ničenej reality a miešania svetov sú zaujímavé), avšak… je aj dosť zložitá, čím som si poviedku tak nevychutnal. Množiny nekonečných svetov – ach jaj :) Prial som si aj výraznejšiu pointu, ale beriem to tak, že je to ešte len začiatok zbierky a to naj ma ešte len čaká. Uvidíme, ako sa s Axiomatom popasujem, pretože už dlhšie zbieram odvahu na Město permutací. Pochopí to moja hlava dubová? :)

Madam Brbla  | ***1/2 06.09.2011 14:41

Paralelní světy a existence v nich, zajímavé téma, podané čtivě, děj se doslova odvíjí před očima… ale místy jsem se prostě nechytala. Znáte to, když vám někdo něco složitějšího vysvětluje, vy se skelným výrazem přikyvujete a váš mozek se přitom věnuje prozpěvování vlezlé odrhovačky nebo nákupnímu seznamu? Takhle jsem si při čtení chvílemi připadala. Popsané jevy bohužel chápu jen na elementární úrovni, což sice není autorův problém, nicméně jako důvod k nižšímu hodnocení, než si povídka zaslouží, to docela stačí. 73%

lamahe  | **** 22.02.2012 13:50

Riadna šleha hneď na úvod zbierky. Kvantové posuny medzi paralelnými vesmírmi, generované mozgom, vybudeným špecifickou drogou a stabilizácia v rámci nich, to sa ešte dalo. Ale priznám sa, keď večný atentátnik dospel k svojmu cieľu, tam už autorove úvahy začali hustnúť. Ale už viem, na čom je založená dokonalá neprestrelná vesta ;)



WebArchiv - archiv českého webu