povídka » Učím se být sám sebou
v Top10 1
hodnotilo: 22
85%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Greg Egan

Učím se být sám sebou

Povídka vyšla i pod názvem:
Učím se být sebou
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi - hard sci-fi

originální název: Learning to Be Me
originál vyšel: 07/1990

Komentáře:
irigi  | ***** 17.09.2009 18:18

Povídka kladoucí velice hlubokou otázku o podstatě světa, kterou nikdo neumí odpovědět: pokud vytvořím velmi přesnou kopii svého mozku – tak přesnou, že je-li napojena na moje tělo, je její chování nerozlišitelné od mého, může takováto kopie skutečně myslet? Může něco prožívat? Když budu mít takovou kopii jako zálohu svého mozku, podobně jako třeba druhou ledvinu, mohu ji skutečně považovat za svoji pojistku, nebo se v momentě, kdy by mne měla nahradit akorát nechám ovládat strojem, který jen mé myšlení napodobuje?

Jedna z mých nej, TOP10.

lamahe  | ****1/2 14.03.2012 23:15

Jedna z Eganových poviedok obsahujúca tzv. Ndoliho aparát – zariadenie „zálohujúce“ náš mozog a teda aj identitu. Prostriedok k nesmrteľnosti, alebo zlodej ľudských duší? Čitateľ má dostatok priestoru na vlastné úvahy. Skvelý záver.

jasonix  | ***** 05.08.2022 12:48

Může být lidská duše nahrazena softwarem? Alarmující meditace o tom, co to znamená být člověkem a jaké jsou hranice lidství. Ačkoliv zapletka je z ranku hard SF, má tenhle Eganův majstrštych spíš filosofický rozměr.



WebArchiv - archiv českého webu