povídka » Slunce, moře a tichý křik
v Top10 1
hodnotilo: 23
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Brian Lumley

Slunce, moře a tichý křik

Kategorie: horor

originální název: The Sun, The Sea, and the Silent Scream
originál vyšel: 03/1988

Komentáře:
noir  | ***** 21.08.2010 10:11

Parádní hororová povídka (Magazine of Fantasy and Science Fiction, 1988), kde se Lumleymu podařilo šikovně a bez zádrhelů skloubit tichou hrůzu, kterou cítí anglický manželský pár na dovolené na ostrově kdesi v Kykládách, s odpor budícím „body horrorem“. Dobrodružství nešťastníků má i jakýsi lovecraftovský nádech, ale do mýtu Cthulhu SMTK nepatří. Povedly se i postřehy o cestování, vztazích, potápění, Řecku a mentalitě tamějších lidí (připadají mi dost nelichotivé), příjemně se stupňuje napětí. Není co vytknout.

jasonix  | ****1/2 16.05.2021 09:28

Jako byste si od Aloise Jiráska vypůjčili jeho krajinnou drobnokresbu, puntičkářsky pitvající každý kamínek a stéblo trávy, od bratří Grimmů romantičnost, folklóristiku a zálibu v potutelnosti a od Lovecrafta jeho plíživou, zlovolnou mytologičnost. A s těmito prostředky se pak rozhodli zkazit dovolenou manželském páru, hledajícímu klid v odlehlé turistické destinaci. Ďábelská kletba tu má propracovanou, až materialistickou podobu. Opět musím konstatovat, že jsem dostal vše, co jsem od této kategorie hororu čekal. Nic míň ale ani nic víc. Příště už bych do svých požadavků vložil i kousek překvapení. :)



WebArchiv - archiv českého webu