povídka » Potoky krve
v Top10 3
hodnotilo: 49
83%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Steven Erikson

Potoky krve

Povídka patří do světa: Malazský svět

Kategorie: fantasy

originální název: Blood Follows
originál vyšel: 2002

Komentáře:
BorgDog  | ***** 27.03.2009 05:28

Vzal jsem tuhle povídku jako „ochutnávku“ na Malazskou knihu padlých, na kterou se chystám, a chtěl jsem si oťukat autora. Výsledek… rozporný. Beze pochyby zajímavé dílo, obdivuhodná kadence nápadů a hlavně minimalistický styl, který z toho dělá dost náročnou četbu. Přesto nebo možná právě proto jsem závěr a poslední třetinu prostě nepochopil. S hodnocením nicméně počkám, protože nevylučuji, že chyba je na mé straně.

Tohle prostě musím dát znovu…

papuja  | ****1/2 29.07.2009 21:01

Vynikajicí povídka, které ubírám 1/2 hvězdy jen za její složitost. Alespoň mám takový pocit, že mi tak trochu něco uteklo. Jelikož je autor můj oblíbenec, budu muset přečíst nejméně ještě jednou:o)) Čtivost, sloh jedna báseň. Jen ten jeho konec jsem nějak nedal celý do kupy!

Majkl  | **** 16.07.2010 10:25

Pekná poviedka zo sveta Malazskej knihy padlých, ktorá mi ukázala, ako sa zoznamil Emancipor Reese s dvojicou nekromancera (vyvolávača démonov) a upíra. Vtipný a pútavý príbeh má jednu chybičku – tiež som mal pocit, že mi niečo uniklo, alebo bol koniec iba o zbalení kufrov. Každopádne, je to vhodný oddych pred Dómom řetezů. :)

idle  | **** 31.03.2012 12:31

Epizoda ze světa Malazu, podaná typickým hutným způsobem: žádné zbytečné informace navíc, žádné okecávání. Přestože je dějově v podstatě nezávislá, s prostředím (božstvy, magií, uspořádáním světa) zachází jako se samozřejmostmi. Koneckonců stejně jako všechny ostatní Eriksonovy texty.

Námět – série ohavných nočních vražd, která už zdeptala obyvatele celého města – by jiný autor možná použil pro horor, tady je ale zpracovaný odlehčeně a s nadhledem, i když vyloženě o humoru se mluvit nedá.

Strýček Biolit  | **** 27.12.2013 23:27

Na úvod sbírky dobré čtení, avšak čekal jsem maličko víc. Zřejmě se dá číst/pochopit i bez znalosti zákonitostí Malazu, ale jsem sakra rád, že již vím, o čem je řeč, neboť člověk pak pochytí většinu narážek (byť nijak důležitých pro děj) a může se soustředit na příběh, nikoli na dumání nad tím, co je k sakru ten „smrtelný meč“ nebo „Kápě“.

Schramm  | **** 13.01.2014 21:30

Moje první setkání s Eriksonem, takže to tak berte. Ovšem co se Potoků krve a pánů hrdinů týče, získali si mě v podstatě okamžite. Mancy je sympaťák a Bauchelain… Ten má prostě charisma. Po přečtení první novely bylo nadšení obrovské a spokojenost naprostá – jenže… První vyhnání, znáte to…

Gaarq  | *** 30.04.2014 07:57

tož, mistr se pokusil o detektivku, nebo to na nás tak hraje, a krom slibného úvodu, humoru, společenských postřehů a slušného řemesla, dostane čtenář zmatený závěr, ve kterém ani po několikerém přečtení není šance pobrat, co tím, bohové pod námi, myslel. mimo to, že si ze čtenářů vystřelil, protože se potřeboval zbavit té detektivní zápletky ve spojení s nástupem hlavního dua/tria. no nic, třeba bude líp.

Lucc  | ***1/2 28.07.2014 10:27

Fajn rádobydetektivka na úvod. Znalost prostředí Malazu není podmínkou, ale pomůže. Škoda autorské zvůle v závěru (potřeba postavy do další povídky).

Strider  | *** 17.03.2016 16:54

Od poviedky očakávam nejaký dobrý nosný nápad, alebo aspoň zaujímavý plnohodnotný dejový oblúk. Potoky krve nemajú nič z toho a evokovali vo mne skôr kapitolu z knihy než text, čo obstojí sám o sebe. Pre každého, kto čítal Vzpomínky ledu (čiže 99% ľudí, čo si túto poviedku prečítajú) je navyše okamžite jasné, čo sa deje na jej pozadí a inak nemá čím prekvapiť. 6-/10

louza  | ***1/2 24.10.2019 18:39

Povídka na 80 stran tak úplně neodpovídá definici, ale v Eriksonově případě to bezpochyby k jeho románům proporciálně sedí. Detektivní zápletka je tu jen vějičkou pro výlet do městečka Žalostná cácora, jehož naturalismus a syrový realismus znalce autorovy tvorby nepřekvapí a pro ostatním bude příjemným teaserem. Problém je, že autor použil reálné postavy ságy, takže je na konci nemohl zabít a dokonce ani zatknout, bez toho aby se mu jeho majstrštyk nesesypal. Takže je to opravdu jen „příběh z“.



WebArchiv - archiv českého webu