povídka » Pozemšťani
v Top10 4
hodnotilo: 32
93%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ray Bradbury

Pozemšťani

originální název: The Earth Men
originál vyšel: 08/1948

Komentáře:
honajz  | **** 31.03.2014 16:21

Kdyby k vám domů někdo přišel s tím, že přiletěl z Marsu, jak byste asi zareagovali? Podobně reagují i obyvatelé Marsu, když jim u dveří zazvoní pozemšťané. Celkový nápad je spíše filozofickým vtipem (povídka zcela opomíjí technické požadavky, nutnost vše hlásit na Zemi, zaznamenat fakta apod.), dovedeným však až ad absurdum.

jasonix  | ***** 27.04.2021 09:10

Absurdní a tragikomická poloha Bradburyho Marsu. Ona je tam tahle vrstva vlastně vždycky, ale někdy je zavátá těsně pod nánosem melancholického rudého prachu a jindy ji tušíme až někde za romantickými hřebeny hor. Ovšem tentokrát je to hlavně o ní a má podobu karnevalového reje bláznů. Přijetí, jakého se dostalo druhé výpravě na Marsu, ve mně vyvolávalo pocity úzkosti. Úzkosti spojené s deja-vu, že takové situace nepochopení a deziluze jsem už někdy zažil. Totalita, zde není daná zrůdnou státní mocí, ale nastavením myšlení lidí, které mění standardy normality a šílenství. Co se vzpírá pochopení a normě, nemá zde místo. Závěr tomu dává jízlivou korunu. Neuvěřitelně silná povídka.



WebArchiv - archiv českého webu