povídka » Má duše se vznáší ve výši
hodnotilo: 23
85%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ray Bradbury

Má duše se vznáší ve výši

originální název: Way in the Middle of the Air
originál vyšel: 07/1950

Komentáře:
honajz  | ***1/2 03.04.2014 22:19

Jistě sama o sobě silná povídka, jak se černošští otroci složili, aby si koupili rakety a mohli vyrazit na Mars. Problém však je, že do kroniky Marsu zapadá velmi těžce, spíše vyčnívá jiným, sociálním směrem. Povídka sama o sobě je silná a svým způsobem zajímavá, ale prostě sem nepatří, a vlastně to ani není sci-fi, ale spíše sociální kritika s nostalgickým úhlem pohledu.

jasonix  | ***** 29.04.2021 12:37

Po vlně bílých pionýrů Marsu, nastal černý exodus. Rasistická, otrokářská duše bílých Američanů se vzpírá, ale těžko odolává síle a solidaritě „temné řeky“. A nejen té temné… Plno momentů drsných, plno dojemných i svým způsobem poetických (odhozené ranečky černochů u cesty připomínají oltáříky, v opuštěných chatrčích pavouci střádají své sítě…). Sociálně kritický rozměr Marťanské kroniky zde dosáhl kousavého vrcholu. Mám verzi Kroniky z r. 1963. Zajímalo by mě, jestli by si ještě dnes (v době politické korektnosti hraničící až s pozitivní diskriminací etnik a menšin) spisovatel či překladatel troufl nazývat černochy jako negry. Zůstala terminologie stejná i v novém vydání nebo z nich udělali afroameričany?



WebArchiv - archiv českého webu