povídka » Dlouhá léta
v Top10 1
hodnotilo: 23
92%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ray Bradbury

Dlouhá léta

originální název: The Long Years
anglický název: Dwellers in Silence
originál vyšel: 15/09/1948

Komentáře:
honajz  | **** 05.04.2014 19:41

Zajímavá povídka, která pracuje s velitelem Čtvrté výpravy, jenž byl odvolán k Jupiteru a nyní se vrací na mezipřistání na Mars. Navzdory logice a sociologii na Marsu už lidé nejsou (všichni šli zpět na válkou zmítanou Zemi, asi hrdinsky zemřít). Jedním z mála, kdo zde zůstal, je doktor Hathaway a jeho rodina. Ale není vše takové, jak se zdá. Vysvětlení mi přišlo, vzhledem k tomu, jak omezené prostředky musel doktor na Marsu mít, až příliš fantastický a přitažený za vlasy.

jasonix  | ***** 01.05.2021 08:09

Dvacet let žije v pustinách a troskách Marsu Hathaway se svou rodinou. Mají klidný a vcelku spokojený život. Ale je tu jedno strašlivé tajemství. Tajemství, které skrývá starý Marťanský hřbitov opodál. Tragikou Hathawayova osudu (tentokrát se zdráhám nazývat ho tragikomikou) upozorňuje Bradbury na hodnotu mezilidských vztahů. Dějovou štafetu tu na chvíli přejímá starý známý kapitán Wilder, aby závěr opět přenechal výmluvným marsovským konstantám – větru a prachu.



WebArchiv - archiv českého webu