povídka » Mez pevnosti
v Top10 2
hodnotilo: 18
87%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Arthur C. Clarke

Mez pevnosti

Povídka vyšla i pod názvem:
Mez odolnosti
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: Breaking Strain
anglický název: Thirty Seconds - Thirty Days
originál vyšel: 12/1949

Komentáře:
Phoenix  | ***** 20.12.2011 21:57

Mez pevnosti je krátká sonda do života dvou lidí uvízlých na kosmické lodi s omezenou zásobou kyslíku, kteří se náhle ocitají v situaci kdo s koho. Pro dva je kyslíku málo, pro jednoho by stačil. Na to, že je povídka velice krátká a stručná, Clarkovi se v ní podařilo zachytit atmosféru dokonale a popsat hlavní dva aktéry natolik celostně, že tu máme dva skutečné lidi, kteří si snaží zachránit život a neztratit přitom to, co z nich dělá lidi.

Methat  | ****1/2 29.11.2012 20:20

Výborný survival, kde Clark využíva klasický námet vo vesmírnom plavidle, ktorý môže niekomu dnes pripadať klišoídny, no čítalo sa to velmi dobre. Clark vystihol hlavne psychologickú stránku dvoch postáv, ktoré sú zajaté vo vesmírnej lodi, v ktorej je poškodený tvorič kyslíku (pardon za ten výraz :) a je jasné, že pre dvoch ľudí ho budú mať málo.

SONP  | ***** 09.02.2017 09:30

20 let před Apollem 13 a neuvěřitelných 65 let (!) před Marťanem stvořil Clarke tuto dokonalou hard kosmonautickou sci-fi, kde jsou vesmírné lodě přikovány ke svým oběžným drahám a nemohou tudíž létat sluneční soustavou, jak si je napadne, a kde v mrazivém vesmíru kosmonautům pěkně hrabe, místo aby po sobě pálili z laserových koltů a objímali zelené prsaté krasavice, jak bývalo do té doby běžné. Nemám slov.



WebArchiv - archiv českého webu