povídka » Hlídka
v Top10 2
hodnotilo: 52
84%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Arthur C. Clarke

Hlídka

Povídka vyšla i pod názvem:
Pyramida
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: The Sentinel
anglický název: Sentinel of Eternity
originál vyšel: 1951

Komentáře:
Phoenix  | **** 28.12.2011 14:09

Jedna z nejznámějších povídek A.C.C., která dala vzniknout sérii Vesmírná odysea vypráví příběh o muži, který se vypravil na Měsíc studovat kameny a během cesty narazil na zajímavý úkaz na vrcholku jedné z měsíčních hor. Povídka končí ve chvíli, kdy hrdina uvažuje o účelu věci, kterou tam objevil a vypočítává možnosti, jak se sem dostala a k čemu slouží. A právě z tohoto momentu těží příběhy z odysey.

Methat  | *** 05.12.2012 21:29

Kebyže to nebola poviedka, ktorá naštartovala Vesmírnu odyseu, tak by nemala nejaký väčší zmysel (v dnešnej dobe). V dobe vzniku vznikalo veľa poviedok rovnakého charakteru – mimozemské artefakty na Mesiaci, atď. Opäť som bol raz sklamaný.

Pista  | ****1/2 01.12.2014 16:31

Povídka v: Sedmička pionýrů, ročník 7. (1973/74), číslo 26., je tak brutálně zkrácena, že jsem si málem neuvědomil, že jsem jí už někde četl… Tu v Sedmičce bych tak hodnotil jen ***1/2.

Nelson  | ****1/2 13.08.2015 12:11

Jedna z klasických povídka sci – fi žánru. Při rutinní geologické výpravě na Měsíci její členové učiní objev, který lidstvu změní budoucnost. Povídka se nese v poklidném tempu, její síla je v jejím vyústění.

lamahe  | **** 08.04.2024 16:06

Nadčasový text, ktorý si aj po 76-tich(!) rokoch od napísania zachoval svoje čaro. V podstate minimalistický dej a obsadenie dokážu navodiť pocit úžasu s takmer rovnakou silou, ako predtým. Fakt, že sa stal voľnou predlohou slávnej Vesmírnej odysey, len podtrhuje jeho dôležitosť pre žáner, ako taký.



WebArchiv - archiv českého webu