povídka » Setkání s medúzou
v Top10 2
hodnotilo: 38
87%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Arthur C. Clarke

Setkání s medúzou

Kategorie: sci-fi - hard sci-fi

originální název: A Meeting with Medusa
originál vyšel: 12/1971

Komentáře:
misa1989  | ***** 22.09.2009 16:52

Začátek je trochu nudný, ale stojí za to si tuhle povídku přečíst do konce.

akustik  | ***1/2 31.03.2013 12:31

V povídce je vedle pro mě nezajímavého líčení cesty a objevování Jupitera nastíněna velmi originální myšlenka. Vesmír budou pravděpodobně objevovat stroje, nebude to přímo člověk. Jeden z důvodů je zmíněn v rozhovoru člověka s hlavním hrdinou, který se stal po havárii napůl robotem: ,,Ve skutečnosti ani jeden z milionu nechce letět hluboko do Sluneční soustavy k obřím planetám, ale celé lidstvo se tam nechá s chutí unášet ve fantazii. A na tom záleží.´´

Phoenix  | **** 04.12.2013 20:02

V povídce sledujeme několik časových období, kdy se odehrávají klíčové události. Začneme na Zemi havárií lodi, která má rozhodující vliv na jednání hlavní postavy. Pokračujeme objevováním neznámého a tím pádem zajímavého života na cizí planetě a skončíme obohaceni o „nové poznatky“ z cizího světa. Je to další mistrně napsaná povídka od mistra žánru.



WebArchiv - archiv českého webu