povídka » Roj
v Top10 2
hodnotilo: 47
89%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Bruce Sterling

Roj

Kategorie: sci-fi

originální název: Swarm
originál vyšel: 04/1982

odkazy: 1x [seriál]

Komentáře:
SiriusChico  | ***** 29.09.2009 00:47

Je to vlastně první povídka co jsem od Sterlinga četl a musím uznat, že mě úplně okouzlila. Civilizace, která nefunguje na inteligenci, ale na základních pudech a feromonových signálech. Co od ní tak může člověk získat? A co nakonec tento Roj získá od člověka? No prostě doporučuju.

misa1989  | ***** 06.07.2011 16:17

Výborná povídka s nečekaným závěrem! Myšlenka je to opravdu zajímavá. Doporučuji přečíst nejprve Schismatrix pro uvedení do docela rozsáhlého světa.

PB  | ***** 29.08.2011 08:29

Tohle je úplně první povídka, kterou jsem od Sterlinga četl a musím říct, že mě úplně dostala. Sterling ma skvělé nápady a ten konec jsem opravdu nečekal. A když jsem zjistil, že je vlastně 30 let stará, tak mi skoro spadla brada.

lamahe  | **** 10.03.2014 13:06

Jediná poviedka zbierky odohrávajúca sa mimo našej slnečnej sústavy. Príbeh zo života dvoch tvárnych diplomatov – vyslancov k jednej z 19-tich vtedy známych mimozemských civilizácií. Ako už názov napovedá, táto pripomína svojimi spoločenstvami hmyziu rodinu. Dej dokumentuje stretnutie tretieho druhu patriace k tým, u ktorých kontakt (ako vo väčšine týchto prípadov) ľudstvu žiadny reálny osoh nepriniesol a navyše diplomati sa z nich často vracali „mierne“ pozmenení (ak vôbec).

akustik  | **1/2 11.08.2014 20:03

Snaha získat pro lidstvo (nebo alespoň pro jeho část – „frakci“) něco prospěšného od jiné formy života, se může proměnit v přesný opak – snahu zabránit vzniku pro lidstvo něčeho fatálního. Povídka překypuje detaily, které jsem nikdy jako čtenář nepotřeboval znát , plochými charaktery, z nichž ani jeden není zajímavý, alternativní civilizací, kde vše do posledního puntíku je výplodem choré mysli závislého čtenáře Čtyrlístků, geneticky modifikovanými lidskými bytostmi, jejichž schopnosti jsou jim všeho všudy na nic, prvoplánovým pliváním na čtenářův intelekt lacinými bububu efekty… Asi jsem měl špatný čtecí den, ale pořád to nebylo tak špatné jak se zdá. :D

Lucc  | **** 29.09.2020 09:12

Jeden z diplomatů Tvárných se nechává Investory převézt do soustavy miriády planetek obklopujících Betelgeuse, aby navázal na výzkum prvních diplomatů, kteří studovali tento systém obývající rasu bez inteligence – Roj. Simon Afriel je ale dál. Už ví, na co by chtěl Roj využít. Povede se mu to nebo ostrouhá?
Poměrně akční povídka , která se jako jediná ze Schismatrixu odehrává mimo Sluneční soustavu a mezi řádky se zamýšlí o svobodě a otroctví, nezlomnosti vůle a také ukazuje, co dost možná za 1000 let čeká lidstvo, jakmile expanduje mimo svou domovskou hvězdnou soustavu. Čeká je válka se sebou samým.

Povídka dobře funguje jako doplněk a nadstavba ke Schismatrixu, samostatně si ji moc představit nedokážu, byť roj společenského „hmyzu“ a jeho střet s lidskými kořistníky uvnitř asteroidu je dostatečně zajímavé prostředí. Díky povídce jsem se zamyslel nad společenským hmyzem na Zemi a znovu si připomněl, jak složité a přitom do detailu přesné chování vykazují tyto na kasty rozdělené druhy (termiti, mravenci, včely, …). Je možné, že jsem jen hloupý, ale já si vznik těchto živočišných společenstev prostou evolucí bez inteligentního designéra v pozadí představit neumím.



WebArchiv - archiv českého webu