povídka » Pavoučí růže
v Top10 1
hodnotilo: 36
84%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Bruce Sterling

Pavoučí růže

Povídka vyšla i pod názvem:
Pavoučí Růže
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: Spider Rose
originál vyšel: 08/1982

Komentáře:
SiriusChico  | ***** 29.09.2009 00:50

Další skvělá povídka od Sterlinga z universa Mechanistů a Tvárných. Mechanisté – „lidé“ kteří se zaprodali technice a v důsledku toho přišli o část lidství. Může vůbec ještě dvě století stará mechanička něco chtít od života? Je to jedna z mála povídek, kde autor končí opravdu horově a depresivně.

gan112  | *** 13.10.2013 11:26

Moc ma to nenadchlo, a koniec je priveľmi predvídateľný. No možno som si mal prečítať najskôr Schizmatrix. A nepripadá mi to nijak cyberpunkové, skor je to iba space s prvkami nepochopiteľnej technológie čiže žiadne psychologické morálne otázky známe z cyber, žiaden strach z budúcnosti… Škoda

lamahe  | ****1/2 10.03.2014 13:07

Epizódka z vonkajšej časti našej slnečnej sústavy, kde Pavúčia ruža v osamelosti prežíva naprieč desaťročiami. Je aj o obchodnom duchu Investorov a jednom zvláštnom domácom miláčikovi. Čo u mňa túto poviedku vynáša nad ostatné v zbierke je pointa – jedna z najlepších, s akými som sa v poslednej dobe stretol.

Lucc  | **** 29.09.2020 14:14

Silně přetvořená staletá Mechanistka je tak daleko od lidství, ale přece jen přes všechno umělé a přes drogy, které má k dispozici, v ní lidskost dříme a ona sama dovolí, aby byla probuzena. Jsou v tom samozřejmě zamotáni Investoři a jedna podivná entita.

Tato povídka má na rozdíl od ostatních tradičnější výstavbu, skoro klasický oblouk, kdežto ostatní povídky připomínají spíš filmový pás. Proprietami příběhu i pointou se Pavoučí růže podobá Aldridgeovým povídkám z Dilvermoonov­ského cyklu.



WebArchiv - archiv českého webu