povídka » Královna Cikád
v Top10 1
hodnotilo: 29
79%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Bruce Sterling

Královna Cikád

Povídka vyšla i pod názvem:
Královna cikád
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: Cicada Queen
originál vyšel: 1983

Komentáře:
SiriusChico  | ***** 06.10.2009 22:09

Další skvělá povídka od Sterlinga, zase ze světa Mechanistů a Tvrárných. Už je zde vidět autorův, později ještě výraznější, sklon k optimisu, ale v této povídce to ještě nepůsobí tak rušivě.

lamahe  | **** 10.03.2014 13:09

Táto poviedka by mohla kľudne tvoriť zopár kapitol samotného Schismatrixu. Dej je s ním plne integrovaný a na pozadí mocenského boja v období úpadku C-K popisuje začiatok novej éry, ktorej časť zachytáva ďalšia poviedka. A pozrieme sa bližšie na zúbky jednej kaste postľudí, tzv. “homárom”, ktorí síce boli v Schismatrixe popísaní, ale ich potenciál tam plne využitý nebol.

Lucc  | ****1/2 30.09.2020 08:49

Královna Cikád popisuje část historie, která v Schismatrixu citelně chybí – odchod/útěk/únos Investorské Královny z Carevnina komplexu. To byla hádanka, kterou v románu odbyl lakonicky jednou větou. My se zde dozvídáme přece jen něco víc, i když i tak nejsem s motivací jednání spokojen. I když při bližším zkoumání to asi obstojí.
Na scénu se kromě Wellspringa vyloupne i nová důležitá postava, Hans Landau, jehož výzkum lišejníků bude mít dopady v budoucnu při pokusu o další prigoginický skok – terraformaci Marsu.
Povídka je jakýmsi chvalozpěvem na nezdolnost vývoje života a ducha. Mluví o stinných stránkách (sledovací psi, intriky, nezdravá vazba na majetek a finance – burza), ale v jádru je, stejně jako celý Schismatrix, silně techno- i antropoopti­mistická.



WebArchiv - archiv českého webu