povídka » Kámen a krev
v Top10 2
hodnotilo: 37
85%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Juraj Červenák

Kámen a krev

Kategorie: fantasy

Komentáře:
Majkl  | ***** 04.06.2009 08:21

S touto poviedkou som veľmi spokojný. Ako je zvykom, od Červenáka máme dobre zvládnuté dobové reálie primiešané nejakou potvorkou, ktorá patrí skôr do mytológie ako do beštiára vytvoreného fantasy ságami a Tolkienom. Akcia je veľmi dobrá, rovnako aj „detektívne“ vyšetrovanie okorenené mágiou. Štandardne perfektné.

Mrowka  | ***** 10.06.2010 22:19

Tohle je Červenákův extrakousek.

tartan  | ***** 15.02.2011 19:43

Trochu netradičná (historická fantasy detektívka), ale o to príjemnejšia poviedka z pera barda slovanskej a slovenskej historickej fantasy :-) Svojou prepracovanosťou a vypiplanosťou detailov (najmä historických) by vydala možno aj na román (resp. celú sériu), Ďuro je už ale upísaný inému ambicióznemu histor.-dobrodr. projektu (Kpt. Báthory), takže ďalších príbehov so Slavobojom a rekmi z varjažskej gardy byzantských cisárov sa, bohužiaľ, asi nedočkáme. Čo je veľká škoda, pretože Kámen a krev je perfektná historická detektívka, odohrávajúca sa v atraktívnom prostredí (aspoň pre mňa) stredovekej Byzancie, ktorá ctí pravidlá detektívneho žánru a to aj napriek ozvláštneniu fantasy prvkami. Tie však pritom tú detektívnu líniu nijako neprebíjajú, skôr umocňujú. Trochu mi to pripomenulo známe Gulikove príbehy o sudcovi Ti (podľa mňa najlepšie historické detektívky vôbec), ktorú sú tiež občas ozvláštnené nadprirodzenými prvkami, hoci pravdaže nie až v takej miere ako u Červenáka. Doplnenie: Ako tak pozerám Ďurove projekty, historickej detektívky sa od neho predsa len dočkáme. Bude sa však odohrávať v Uhorsku na sklonku 16. stor.

Schramm  | ***** 11.05.2012 21:03

Nejlepší povídka téhle sbírky! Další slova netřeba, přečtěte si ji…

samuelk  | **** 30.05.2013 18:38

Keď som poviedku čítal po prvý krát: No super (znudene), poviedka celkom ušla, ešte ju len musím dočítať a konečne pôjdem na ďaľšiu...... Čítanie poviedky druhýkrát (po asi siedmich mesiacoch): Wow, už ani neviem, čo sa mi na tomto skvelom príbehu tak nepáčilo…No a takto som zmenil názor a stále si stojím za tým, že Kámen a krev je určite jedna z najlepších Červenákových poviedok, ktorých bude – pevne dúfam – stále viac a viac…



WebArchiv - archiv českého webu